Den danske verdensstjerne holder en pause fra filmen

På torsdag har Viggo Mortensens nye film 'The Road' dansk premiere. Men stjernen selv kunne ikke være længere væk fra Hollywoods forførende rampelys.

Oppe i et gammelt hus, helt ude i skoven og ikke ret langt fra den østlige spids af den canadisk/amerikanske grænse passer den 51-årige dansk/amerikanske superstjerne nemlig sin 81-årige mor Grace, der er alvorligt syg.

- Jeg rejste en del frem og tilbage sidste år, mens min mor var syg. Og lige nu ved jeg ikke, hvor længe jeg vil være her, siger Viggo, mens han tysser på sin mors blinde hund, der har fået færten af et dådyr ude i baghaven.

- Hunden kan ikke se. Men lugtesansen er der ikke noget i vejen med, siger Viggo stille.

- Ja, jeg holder en lille pause. Og lige nu skulle jeg faktisk have været i Madrid i Spanien. Der er vi ved at sætte et teaterstykke op, siger Viggo Mortensen, der allerede som dreng mistede faderen – der også hed Viggo.

Og det er tydeligt, at Viggo junior ikke har i sinde at lade teaterarbejdet komme imellem sig selv og familien.

En vigtig film


- Det er én af de ting, der tiltrak mig til rollen i 'The Road', siger Viggo om filmen, der handler om en far og en søn, der kæmper sig igennem en postapokalyptisk verden, hvor alt er gråt, koldt og livsfarligt.

- Det fik mig nemlig til at tænke på, hvor heldige vi er. En masse mennesker har også fortalt mig, at filmen gav dem lyst til at ringe til deres forældre, søskende, børn eller venner – bare for at snakke med dem. Og det er derfor, jeg synes, at det er en vigtig film, siger Viggo Mortensen, der personligt aldrig har spildt tiden.

Udover filmarbejdet maler han. Han har udgivet flere digtsamlinger. Viggo udstiller både sine fotografier og malerier overalt i verden. Han styrer sit eget forlag. Han spiller musik, komponerer og udgiver cd’er. Og senest har Viggo Mortensen også indsunget to sange af ét af sine forbilleder, Larry Sparks.

- Den ene hedder 'Pale Yellow Rose'. Og den kommer måske med på den næste plade, hvor jeg også spiller klaver og læser nogle digte, siger Viggo beskedent.

Sur og utålmodig


Og er der slet ikke noget, denne kreative fyr ikke kan?

- Jeg bliver nogle gange sur og utålmodig – men mest på mig selv, siger Viggo.

- Da jeg var seks-syv år gammel, begyndte jeg at blive sur over, at livet er så kort – at vi skulle dø. Derfor har jeg altid været lidt rastløs. Lige meget hvor meget vi rejser, lige meget hvor mange mennesker vi møder, film vi ser, bøger vi læser og cd’er vi lytter til, så kan vi jo ikke nå at opleve og lære det hele.
Derfor klarede jeg mig i mange år også bare med tre-fire timers søvn om natten. Nu er jeg ved at blive ældre. Og jeg kan mærke, at seks timer er bedre.

Viggo Mortensen ér altså tydeligvis en meget spirituel mand, så hvad med livet efter døden. Kan det ikke fungere som en slags opsamlingsheat?

- Nej, jeg regner ikke med noget. Det er derfor, jeg har så travlt nu, siger Viggo.