Livet var en fest for Vera Gebuhr, der med rollen som Frøken Jørgensen i 'Matador' blev til folkeeje. Men mandag gav den 98-årige skuespillerinde slip på festen, slip på livet.

I et større interview med BT for to år siden fortalte Vera Gebuhr dog, at hun håbede, festen ville fortsætte, når der engang skulle siges endeligt farvel til hende.

Hun brød sig ikke om at tale om døden. Brød sig ikke om tanken om en dag at skulle bort. Når tanken opstod, skubbede hun den væk.

Ét håb havde hun dog til den dag, hun skulle tage afsked med livet.

»Jeg håber, at jeg dør pludseligt af et hjerteslag eller en hjerneblødning. Jeg kan ikke holde ud at tænke på, hvis jeg skulle blive så syg, at jeg mister værdigheden,« fortalte Vera Gebuhr i sit hjem i Gentofte, hvor hun på et lille bord, hvorfra hun sad og så tv, havde et billede af Thomas Vrang - hendes livs kærlighed, der gik bort ni år før hende.

Da han døde, var det Vera Gebehurs gode veninde gennem mere end 50 år, forfatteren Lise Nørgaard, der fik hende til at smile igen.

»Da min mand, Thomas, døde, var jeg noget nede i kulkælderen. Men det var Lise, der fik mig til at grine. Hun sagde til mig: Du skal være ved godt mod, for nu får du jo mere plads i skabet, og du får badeværelset for dig selv. Det sagde hun,« grinede hun.

Der var derfor ikke på tale, at der skulle være gravøl, når Vera Gebuhr døde. I stedet skulle der være et ordentligt gilde. Med fest og masser af mad.

Helst ville hun dog gerne dø som Lise Nørgaards søster, Gerda. Hun blev fundet i sit hjem ved sit chatol i sin bedste housecoat, med Politiken, en cerut indenfor rækkevidde og et lille glas whiskey, mens klassisk musik flød ud af højtalerne.

»Ved du hvad, det har jo været en skøn død,« lød det dengang fra Vera Gebuhr, der tilføjede:

»Hvis bare man ville dø som hende. Hvis bare man ville falde død om, når tiden er inde. Med et glas hvidvin.«

Vera Gebuhr blev født i 1916 i Odense og gennemgik elevskolen på byens teater 1935-1936. Fra 1937-1939 opholdt hun sig på Det kongelige Teaters elevskole. Hun var ansat på Folketeatret 1939-1964 og medvirkede derefter i en række roller på diverse københavnske scener helt op i en høj alder.

Mest kendt er hun dog for sin rolle som Frøken Jørgensen i tv-serien »Matador«.