Peter Aalbæk Jensen, direktør for Zentropa og dansk filmproducent, får færre og færre at støtte sig til på den røde løber fremover. Han er - sammen med Lars von Trier - medstifter af Zentropa. 
 Foto: Jeanne Kornum 
 og Esben Salling
Peter Aalbæk Jensen, direktør for Zentropa og dansk filmproducent, får færre og færre at støtte sig til på den røde løber fremover. Han er - sammen med Lars von Trier - medstifter af Zentropa. Foto: Jeanne Kornum og Esben Salling Foto: Jeanne Kornum

Alene på den røde løber. Prominente Zentropa-folk vender den kontroversielle filmboss Peter Aalbæk Jensen ryggen

Casper Christensen og Frank Hvam, det succesfulde makkerpar bag 60 afsnit af tv-serien ’Klovn’ og filmen ’Klovn - The Movie’, vil ikke længere samarbejde med Zentropa og filmselskabets kontroversielle topchef, Peter Aalbæk Jensen.

zentropa

BT erfarer, at Christensen og Hvam gennem nogle måneder har kæmpet for at få afsluttet samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen og Zentropa, der ejer rettighederne til ’Klovn’ - og det er nu lykkedes:

- Jeg kan bekræfte, at jeg ikke længere arbejder sammen med Zentropa og Peter Aalbæk Jensen. Og at vi ikke kommer til at samarbejde fremover. Mere har jeg ikke at sige, siger Casper Christensen til bt.dk.

Kilder siger til BT, at Frank Hvam og Casper Christensen mener, at de ikke har fået sandfærdige og fyldestgørende oplysninger om, hvad Klovn-tv-serien og Klovn-filmen har tjent, og det er de tos mistanke, at Zentropa har forsøgt at undgå at betale de to filmskabere, hvad de mener tilkommer dem.

Katastrofale regnskaber

Som BT i dag kan fortælle, er Casper Christensen og Frank Hvam langtfra alene om at smække med Zentropa-døren. Flere af Aalbæks tro støtter har i løbet af kort tid forladt den kontroversielle filmboss. Heriblandt den Oscar-vindende instruktør Susanne Bier, der forrige december stiftede sit eget filmselskab Lowfatfilm I/S. Bruddet kommer efter, at Bier - trods stor succes på filmlærredet - har døjet med katastrofale regnskaber i sit selskab Bier Film ApS, hvilket i høj grad kan tilskrives de aktier, som selskabet har i Zentropa.

Luften mellem dem er angivelig mere kølig end som så. Ifølge BTs kilder er de første to ord i Lowfatfilm I/S en direkte hentydning til Peter Aalbæk Jensen.

Og der tegner sig et mere og mere tydeligt billede af, at flere føler sig økonomisk taget ved næsen af Ålen. En kendt instruktør, der udtaler sig på betingelse af anonymitet, siger, at han ’er vred over’, at Zentropa ’bevidst forsøger at gøre filmene’ dyrest mulige, for det giver det størst mulige ’overhead’ til Zentropa selv.

Andre filmfolk, BT har talt med, fortæller, at der ofte er problemer med at modtage årlige afregninger for, hvad de enkelte film tjener ind, og at Zentropa på forskellig vis får sat udgifterne på de enkelte film så højt, at det er vanskeligt for filmenes skabere at få penge ud af deres arbejde.

Udstyr til overpris

Det ligger i tråd med mistanken om, at Peter Aalbæk Jensen via sine mange selskaber handler filmudstyr til overpris. Det fordyrer produktionen - og dermed efterlades et mindre overskud til filmens skabere, hvilket nærmest gør det umuligt at betale de penge tilbage, de enkelte film har fået i filmstøtte af staten.

BT har tidligere blandt andet afdækket, at Peter Aalbæk Jensen tager et gebyr på 10 procent for at udleje eget filmudstyr via Zentropa-selskabet Teknik Fyn ApS.

Frank Hvam og Casper Christensen deler rettighederne til de allerede producerede Klovn-afsnit og Klovn-filmen med Zentropa, men de har ret til at producere blandt andet en mulig Klovn 2 i deres eget selskab.

’Klovn - The Movie’ er med 838.881 solgte billetter én af de mest sete film nogensinde i Danmark.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.