Arkivfoto af David Bowie under en koncert i 1987.
Arkivfoto af David Bowie under en koncert i 1987. Foto: HARALD MENK

I atten måneder holdt David Bowie sin kræftsygdom hemmelig for omverden. Kun en ganske lille flok kendte til den, før en pressemeddelelse mandag morgen blev sendt ud. Rockmusikkens Starman var sovet ind.

Nu afslører en fra inderkredsen, den belgiske teaterdirektør Ivo van Hove, hvordan hans ven til det sidste kæmpede for livet. Hvordan han blev ved med at skrive tekster fra sin sygeseng. Og hvordan det angiveligt var leverkræft, der til sidst endte med at tage livet fra ham.

Det fortæller Ivo van Hove angiveligt i et interview med den hollandske radiokanal NPO Radio 4.

Ivo van Hove arbejdede sammen med David Bowie på musicalen 'Lazarus', der havde premiere i midten af december sidste år. David Bowie var med til at skrive musicalen og producere musikken til den, mens Ivo van Hove instruerede den.

ZB5327_275854_0085

»Det er forfærdeligt. Jeg har levet i lang tid med den viden om, at det var på vej,« fortæller Ivo van Hove til radiokanalen.

»For et par uger siden stod jeg ved siden af ham på scenen under premieren på 'Lazarus'. Da jeg kom ud i bilen, vidste jeg, at det kunne være den sidste gang, jeg havde set ham,« tilføjer han.

GERMANY-BRITAIN-MUSIC-PEOPLE-BOWIE-OBIT

Kæmpede som en løve

Selv hørte teaterdirektøren første gang om dødsfaldet mandag morgen. Men det kom ikke som en overraskelse.

»Han fortalte mig om det for mere end et år og tre måneder siden, kort efter han havde fået at vide, han havde fået leverkræft,« siger Ivo van Hove.

Han foreslog derfor at udskyde forestillingen. Men det ville David Bowie ikke have.

»Bowie skrev stadig fra sin dødsseng, kan man sige. Jeg så en kæmpende mand. Han kæmpede som en løve og blev ved med at arbejde som en løve gennem det hele. Jeg havde enorm respekt for det,« siger Ivo van Hove ifølge Dutch News.

FRANCE-BRITAIN-ENTERTAINMENT-MUSIC-BOWIE-FILES

Ville ikke dø

Så meget som det var muligt, dukkede David Bowie op til prøverne til musicalen.

»Til premieren på musicalen lignede han en, der havde en masse energi, men når vi kom ud bagved, måtte han sætte sig ned bag podiet,« fortæller Ivo van Hove og slutter:

»Han havde virkelig ikke lyst til at dø. Han har også en lille datter. Det var utrolig smertefuldt at se.«

David Bowie se rend à la première de la comédie mu

At det angiveligt var leverkræft, der kostede David Bowie livet, er dog endnu ikke bekræftet af andre.

I en pressemeddelelse, som blev udsendt mandag morgen, stod der skrevet, at David Bowie var gået bort søndag den 10. januar i sin families nærvær 'efter en 18 måneder lang og modig kamp mod kræften'. Blot tre dage efter han havde udgivet sit seneste - og nu sidste - album.

David Bowie blev 69 år.

MUSIC BOWIE

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.