Mette Lisby på scenen i sit show i Bremen, København
Mette Lisby på scenen i sit show i Bremen, København

Mette Lisby har efter eget udsagn været så længe væk fra stand-up scenen i Danmark, at vi er tilbage i en tid, "hvor dumheder var noget man sagde undskyld for og ikke starten på en tv-karriere". Realitystjerner er svære ikke at gøre grin med, men på den anden side også ret lette at slå på.

At dømme efter publikums reaktioner har Mette Lisby været stærkt savnet. Publikum i Bremen bestod som noget usædvanligt for et stand-up publikum af 80 pct. kvinder og 20 pct. mænd. De fleste klukkede af grin, mange skreg af grin og enkelte kunne slet ikke stoppe igen. Samlet set lød alle grinene som ét stort råb af: "Velkommen tilbage!"

Og det er klart, at når det er sådan fat med det kvindelige publikum, er man lige ved at tvivle på, om det er en selv, der den aften i Bremen er af det forkerte køn på det forkerte sted, siden man ikke selv ler ligeså højt.

Lisby dyrker sin stand-up comedy helt old school. Hun er klædt i gummisko, sorte jeans og har en amerikansk sportstrøje påt. To gange 45 minutters stand-up med en kvinde og en mikrofon.

Titlen på showet er "F#ck!!! Jeg er i 40'erne", men det skal hurtigt vise sig, at den røde tråd ikke er så vigtig. Lisby lægger blødt fra land. Hun er skarpere på mimikken end på det skrevne materiale, der er lidt løst i fugerne. Når hun efterligner amerikanske kvinder med botox i ansigtet eller når hun forsøge at ligne en humorfattig mand i en pornofilm rammer hun plet. Lisby er simpelthen bedst, når hun leger lemmedasker.

Humoren er som hovedregel lige elskværdig nok eller man kan måske sige, at den er lidt altmodisch. Lidt gammeldags. Man kunne også sige old school, hvis man var i bedre lune.

Bedst som man spørger sig selv, om Lisby mon har været væk for længe - eller i virkeligheden er kvalificeret til det job på TV 2 Charlie hun angiveligt er blevet tilbudt - rykker hun med en serie gode pointer om Facebook. "Hvis man træner uden at skrive det på Facebook, brænder man så overhovedet kalorier af?", spørger hun blandt andet.

Der er feel good disco i højttalerne og i pauserne, men efter en stærk slutspurt i første del af showet kører anden sæt en smule mere slingrende. Snart sagt alle emner tages op hulter til bulter og showets titel ligner lidt af en tilfældighed. Mette Lisbys fede Fedtmule-agtige kropssprog holder showet nogenlunde oven vande, mens de alt for mange gange hun vender tilbage og sender hilsner til de bedste pointer fra første sæt virker lidt mekanisk.

Come-back på en stand-up scenen der udvikler sig og byder på nye skæve typer hele tiden er svært, men Mette Lisby klarer det værdigt.

Sammenlagt set er det charmen og den veloplagte aflevering, der driver værket mere, mere end det er vittighederne, som mangler noget kant. Det er altså ikke nok bare at nævne alle mulige reality-stjerner og kalde dem dumme. Men når det er sagt, sidder man hele tiden med en fornemmelse af, at Mette Lisby godt kunne gå lidt længere, hvis hun ville bruge sit ekstra gear.

Lidt mere satire måske, sigtekornet rettet lidt oftere mod kvindekønnet for eksempel eller måske bare et bandeord eller tre og et temposkift for eksempel. På den anden side burde mænd måske slet ikke gøre sig klog på en charmerende og selvironisk kvinde, der kan få knap 500 andre kvinder til at hyle af grin.

Det er på kanten af det tilladelige at kalde så sjælden en situation for alt andet end meget velkommen.

"Mette Lisby - F#ck!!! Jeg er i 40'erne" er set i Bremen i København, torsdag aften. Kan opleves i resten af landet i oktober og november.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.