Det gør i virkeligheden ikke den store forskel, når popstjerner som Taylor Swift, Justin Timberlake og Cher går offentligt ud og viser deres støtte til en bestemt kandidat i den aktuelle amerikanske præsidentvalgkamp.

Det vurderer B.T.s USA-ekspert, Annegrethe Rasmussen, chefredaktør hos POV International.

Nogle gange kan det endda være direkte skadeligt, fortæller hun.

Det kom ikke som den store overraskelse, da verdensstjernen Taylor Swift onsdag gik ud og fortalte, at hun havde tænkt sig at stemme på Joe Biden, når amerikanerne snart skal til valg.

»Alle fortjener en regering, der tager globale sundhedsrisici alvorligt og sætter sit folks liv først,« fortalte hun til V Magazine og tilføjede, at Joe Biden er det eneste rigtige valg, hvis man bekymrer sig om kvinders, farvedes og homoseksuelles rettigheder.

På trods af Taylor Swifts position som en af verdens nok mest magtfulde musikstjerner lige nu med 140 millioner følgere alene på Instagram, så mener USA-ekspert Annegrethe Rasmussen altså ikke, at hendes støtte nødvendigvis er umagen værd.

»Det betyder ikke så meget – dels fordi hele Hollywood og underholdningsindustrien i forvejen står bag Biden. Kunstnere har det med at være til venstre for midten i USA, og de unge kvinder, der formodes at være fans af Taylor Swift, stemmer enten ikke, eller også stemmer de på Demokraterne i forvejen,« siger hun til B.T.

Efter i årevis at have forholdt sig neutralt om sit politiske ståsted valgte Taylor Swift sidste år at springe ud som Trump-kritiker. Beslutningen havde været længe undervejs, da popstjernen – som er opvokset i Tennesse og oprindeligt har rod i countrymusikken – formentlig går imod den gængse country-lytters politiske holdning.

Taylor Swifts country-rødder kan måske få en lillebitte smule betydning for Joe Biden.
Taylor Swifts country-rødder kan måske få en lillebitte smule betydning for Joe Biden. Foto: ROBYN BECK
Vis mere

Hvilket får hende til at skille sig ud blandt den demokratiske præsidentkandidat, Joe Bidens, andre kendte støtter.

»Man kan sige, at det er bedre med en countrymusiker end med en meget avantgarde-kunstner, fordi fordommene om demokrater er, at de er mere urbane og avancerede, mens republikanere får lov at have fordommene om 'country, øl og skydevåben', så alt med country signalerer 'folkelig',« siger Annegrethe Rasmussen.

»Biden er dog i forvejen ret folkelig, så det er ikke et problem at blive forbundet med rap eller hiphop, der nok er det urbane fænomen, som den klassiske, kristne republikaner på landet har sværest ved at forstå – eller slet ikke bryder sig om. På den måde er Swift bedre, hvis man vil appellere bredt, fordi hun også har lidt af det der 'girl next door'-image, som alle politikere i USA gerne vil have lidt stjernestøv fra.«

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.
Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden. Foto: KEVIN LAMARQUE
Vis mere

Selv om Taylor Swift tilsyneladende har taget tilløb til at springe ud som politisk interesseret, så har det ikke nødvendigvis været risikoen værd.

Generelt gør kendisstøtte nemlig ikke den store forskel i en præsidentvalgkamp, vurderer Annegrethe Rasmussen.

»Og nogen gange kan det være decideret skadeligt. For eksempel bliver det ofte fremhævet, at Hillary Clinton før sidste valg i 2016 deltog i en stor koncert sammen med et hav af musikere og Hollywood-stjerner, mens Trump var ude til traditionelle valgmøder – rallies – især i Midtvesten, hvor han overraskende vandt. Så det var en fejl,« siger hun.

»Når det er sagt, betyder det selvfølgelig et eller andet, når mange kendisser anbefaler en. Man skal bare huske, at mange yngre mennesker ikke er super-interesserede i politik, og man skal ikke overdrive betydningen. Det er fint at have disse anbefalinger, men man kan ikke 'bytte dem' til den appel, der ligger i at være i god forbindelse med helt almindelige vælgere.«