Skuespilleren Ulf Pilgaard mistede i 2016 sin kone til en alvorlig sygdom. Nu sætter han ord på det i et nyt dokumentarprogram.

Ulf Pilgaard nåede at være gift med sin hustru, Gitte Pilgaard, i 46 år.

For ni år siden blev hun ramt af den meget sjældne demenssygdom 'Huntingtons Chorea'. Alle år passede Ulf Pilgaard hende i deres fælleshjem i Hellerup.

»Jeg kunne slet ikke få mig til at forlade Gitte i den situation,« siger han i DRs dokumentarprogram 'Ulf Pilgaard - Fra top til tå', der blev sendt 2. juni, hvor han fortæller om sine afdøde kones sygdomsforløb og død.

Han fortæller også, at på trods af alvorlig og dødelig sygdom, bevarede Gitte Pilgaard stadig sit 'jeg' helt til det sidste. Da hun var døden nær, var hun på mirakuløs vis stadig ikke blevet dement, hvorfor Ulf Pilgaard kunne sige farvel til sin kone, som heldigvis kunne huske ham.

De første symptomer begyndte, da Gitte Pilgaard havde rundet de 60 år i form af problemer med balancen og ufrivillige bevægelser med arme og ben.

Også Gitte Pilgaards bror blev uheldigvis ramt af dem alvorlige sygdom, som også endte med at tage hans liv.

Danskerne lærte for første gang Gitte Pilgaards sygdom at kende i Ulf Pilgaards erindringsbog 'Mit liv som Ulf'.

I bogen beskriver han, hvordan sygdommen har påvirket deres liv.

'Vi har været gift i over 40 år, og hun skal ikke sendes på plejehjem, bare fordi hun er blevet syg. Vi er mand og kone, og jeg vil gerne være der for hende,' skriver han.

Parret mødte hinanden på ABC-teatret, hvor de optrådte sammen.

Sammen har de fået to sønner, Christian og Mikkel.

Ulf Pilgaard beskriver også i programmet, hvordan han savner sin hustru, når han blandt andet skal øve sine tekster. Han beskriver også, hvilken enestående personlighed hun havde.

Den 77-årige succesfulde skuespiller er lige nu aktuel i 'Cirkusrevyen'.