Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Uffe Buchard er ikke bange for at stå ved, at han i en alder af 55 år har fået brug for et høreapparat.

Det deler han på sin Instagram, hvor han samtidig fortæller, at han er i et samarbejde med firmaet Signia, der producerer det høreapparat, han har valgt at få.

»Der er alt for mange, der skammer sig over deres høretab, fordi det af en eller anden årsag forbindes med alderdom og ultimativt forfald. Høretab stigmatiseres på en helt anden måde end eksempelvis nedsat syn, som karakteriseres som 'normalt'. Men altså – jeg ser bedre end en havørn!« lyder det indledningsvist fra designeren.

Uffe Buchard vælger at sætte fokus på høretab og sin egen brug af apparatet, fordi han mener, der er et tabu involveret i brugen.

»Det narrativ, vi generelt i samfundet har vænnet os til at benytte, så snart det handler om høretab, er det, der er problemet. Og det er årsagen til, at alt for mange lever med et accelererende høretab, som de ikke får gjort noget ved,« mener Uffe Buchard.

»Det påvirker desværre vores evner til at agere i sociale sammenhænge i en grad, der bestemt ikke er befordrende for den gode livskvalitet. Mange ender med at føle sig ekskluderet fra fællesskabet, og alt for mange irriteres og stresses dagligt, fordi de er for forfængelige og for stædige til at ændre på situationen.«

Ifølge Uffe Buchard har han selv lidt af høretab i 15 år uden at gøre noget ved det.

»Jeg har selv været en af dem. Jeg opdagede min høreskade på venstre øre for mere end 15 år siden – en skade ledsaget af tinnitus, der var kommet af for høj musik, for meget natklub og hvad ved jeg … Men altså ikke pga. min alder, eller fordi kistelåget klaskede mig i numsen,« skriver den 55-årige designer.

»I flere år forsøgte jeg at ignorere skaden, og da jeg endelig tog mig mod til at få gjort noget ved skaden, måtte jeg sande, at min høreskade var for kompleks til, at noget kunne gøres – hverken i offentlig eller privat regi.«

Nu har Uffe Buchard dog taget kampen op og vil arbejde på at ændre folks syn på brugen af høreapparater.

»Nu skal vi bare afmystificere og afstigmatisere høreskaderne og anerkende dem for, hvad de er. Den kamp vil jeg rigtig gerne være med til at kæmpe!«

B.T. har kontaktet Uffe Buchard for en kommentar, men han er skrivende stund ikke vendt retur på vores henvendelse.