Hver dag kan den kendte forfatter og eventyrer Troels Kløvedal mærke, hvordan hans legeme forfalder.

Det skriver den 74-årige uhelbredeligt syge mand i sin nye erindringsbog 'Alle mine morgener på Jorden', der udkommer den 5. december.

»Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt. Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludselig ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt,« fortæller han.

Det var i efteråret sidste år, det kom frem, at forfatteren og eventyreren var uhelbredeligt syg, efter han i sommeren samme år havde fået konstateret ALS - en aggressiv nervesygdom, der langsomt, men sikkert lammer kroppen stykke for stykke.

I bogen 'Modne Mænd' fortalte han sidste år ærligt om, at han ikke har lang tid tilbage at leve i.

»At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt,« fortalte han i bogen.

Her - et år senere - lever kaptajnen på Nordkaperen, der i mere end 35 år har sejlet på de store oceaner og lagt navn til utallige tv-programmer, endnu.

Men i den nye erindringsbog forklarer han, at han ikke længere kan synke sin mad, hvorfor han får næring gennem en sonde i sin mave. Han kan ikke trække vejret uden hjælp fra en respirator, ligesom han heller ikke kan tale mere og hoster slim op af lungerne flere timer - hver dag.

»Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I revpassagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagunevand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund. Og så dør jeg, og alt er, som det skal være,« fortæller han i bogen.

Troels Kløvedal, der er født Troels Beha Erichsen, har fem børn - sønnen og tv-værten Mikkel Beha Erichsen og døtrene Gurlig Marie, Sille og Lærke. For 19 år siden fik han sønnen Asbjørn med sin nuværende kone Else-Marie Meldgaard.

Det er netop til sine fem børn og til ti unge styrmænd og -kvinder, at Troels Kløvedal har testamenteret sit skib, Nordkaperen.

ARKIVFOTO af Troels Kløvedal.
ARKIVFOTO af Troels Kløvedal. Foto: Richard Sylvestersen
Vis mere

Sønnen Mikkel Beha Erichsen, der arbejder som tv-vært og er kendt for programmerne 'Kurs mod fjerne kyster', fortalte i begyndelsen af året ærligt om, hvordan det var at vide, om man havde kort tid tilbage med sin far, i et interview med magasinet Psykologi.

»Jeg glæder mig ikke lige så meget over alle de ting, der går godt, som jeg plejer at gøre. Og det er jeg ellers virkelig god til. At glæde mig. Det er svært at få armene helt op over hovedet, fordi der ligger den dér med, at man skal sige farvel til sin store, stærke far. Som man er vant til er der,« sagde TV 2-værten dengang.

Derfor fortalte han, at han bruger så meget tid som muligt med faderen i hans hjem i Djursland. Her kan de hygge, ordne ting eller bare sidde ved bordet - uden at sige særligt meget.

ARKIVFOTO af Troels Kløvedal om bord på Nordkaperen.
ARKIVFOTO af Troels Kløvedal om bord på Nordkaperen. Foto: Ulf Nilsen
Vis mere

’Alle Mine Morgener på Jorden – mit autodidakte Liv’ (Gyldendal) udkommer den 5. december.