Skuespilleren Torben Jensen er død natten til fredag, 74 år gammel.

Det oplyser Have Kommunikation til Ritzau.

Gennem sin karriere var det særligt rollerne som skurk, han excellerede i, hvad enten det var på de skrå brædder, i film eller tv - og han blev en af sin tids store karakterskuespillere. Hans selvbiografi, som journalisten Jonas Langvad Nilsson udgav i 2005, fik meget rammende titlen 'Skurk'.

Yndlingsrollen var ifølge ham selv i 'Guldregn' fra 1986, hvor han spillede bankrøver. Året efter spillede han Kirsten Lehfeldts elsker i filmen 'Flamberede hjerter', hvilket gav ham en Robert for bedste mandlige hovedrolle.

Den danske skuespiller Torben Jensen med sin datter, Anja.
Den danske skuespiller Torben Jensen med sin datter, Anja. Foto: BENT MIDSTRUP/RITZAU SCANPIX
Vis mere

Mange vil nok også huske ham som Herman i tv-serien 'Taxa', der gik sin sejrsgang på DR1 i slutningen af 1990'erne. I serien spillede Torben Jensen den kolde og ubehagelige formand for City-Bilen, der ihærdigt forsøgte at overtage Krone Taxa.

Fra 2004-2007 medvirkede han også i DR-successen 'Krøniken', hvor han spillede abortlæge.

Som fire-årig kom Torben Jensen på børnehjem efter at være vokset op med en dybt alkoholiseret far og en mor, der var under tøflen.

Torben Jensen blev udlært maler, men læste siden skuespil hos Søren Weiss. Han blev uddannet fra Odense Teaters elevskole i 1970.

Den danske skuespiller Torben Jensen.
Den danske skuespiller Torben Jensen. Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix
Vis mere

To år forinden debuterede han i teatrets opsætning af 'Nøddebo Præstegaard', og efter endt uddannelse blev han fastansat på stedet. Senere fik han roller ved blandt andet Aveny Teatret, Det Ny Teater, Bristol Teatret og Folketeatret.

Han var i nogle år i 1990'erne engageret på Det Kongelige Teater, men sygdom og begyndende sceneskræk tvang ham ned fra scenen.

Sidste gang, man kunne se ham på det store lærred, var i filmen 'Det som ingen ved' fra 2008, hvor han spillede en mindre rolle.

Torben Jensen efterlader sig en voksen datter. Han var tidligere gift med skuespilleren Helle Merete Sørensen, men parret blev skilt i slutningen af 1980'erne.

Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere