Stort potentiale, en lille investering og mulighed for en stor gevinst. Som mangemillionær bliver Jubii-stifter Martin Thorborg tit spurgt, om han vil skyde penge i en virksomhed.

Men det er sjældent, han siger ja. For det er helt bestemte ting, der skal være opfyldt, hvis han skal putte sin tid og penge i et projekt.

Modsat mange andre rigmænd og forretningsfolk, ejer Martin Thorborg ikke 100 forskellige selskaber.

Han udvælger sine få investeringer med stor omhu. Og med hjertet.

Martin Thorborg-
Martin Thorborg- Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg investerer aldrig bare penge. Det gider jeg ikke,« siger han og tilføjer:

»Først og fremmest kigger jeg på, om forretningen lyder spændende, og om den har et potentiale selvfølgelig. Og så er jeg altid på en eller anden måde involveret. Så hvis nogen bare spørger, om jeg vil låne dem nogle penge eller putte nogle penge i et eller andet, så er svaret næsten altid bare nej.«

Af samme grund har han heller aldrig sagt ja, når han er blevet spurgt, om han vil være investor i tv-programmet 'Løvens Hule'.

Men hvad er det så, som han investerer i?

For nylig gik det galt, da han efter kun få måneder hoppede fra et brugtvognshandler-eventyr.

Det kostede ham 700.000 kroner, da han efter uenighed med stifterne om, hvordan virksomheden skulle drives, endte med at sælge sine aktier tilbage til dem for 1 krone.

Men der er andre iværksætterinvesteringer, som han er mere tilfreds med. Blandt andet et selskab kaldet ‘min båd’, som tilbyder professionel rengøring af både.

»Det er to søde fyre med kæmpe meget energi, som bare har fået en skide god idé til, hvordan man lidt lettere kan rense både af,« siger Martin Thorborg, der selv ejer en båd.

Martin Thorborg er selv iværksætter.
Martin Thorborg er selv iværksætter. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Af samme grund ved han også, hvor besværligt det er at rense den – eller finde en udbyder, der kan gøre det til en rimelig pris.

Derfor mente ham, at Ren Båd havde fundet et hul i markedet, hvilket han gerne ville investere i.

» De her to fyre har opfundet et system, hvor det er lige så nemt at bestille en bådrensning som at bestille en pizza. Og det er jeg blevet imponeret af,« siger han og tilføjer, at han føler, at han har kunne bidrage en del med hjælp til dem.

Blandt andet har han hjulpet med, at virksomheden kunne finde en stor garage, hvor de kan rense både om vinteren – frem for kun at koncentrere sig om de normalt travle bådperiode forår og efterår.

»Så kan vi gå og reparere alle de her både hele vinteren, og det betyder, at de folk, vi har ansat, ikke skal fyres,« siger han og tilføjer, at han for eksempel også har viden indenfor hjemmesider og kan hjælpe der.

»Jeg kan for eksempel optimere, så flere af dem, der rammer hjemmesiden, ender med at tilkøbe polering,« siger han.

Generelt så ser han meget efter, om de iværksættere, der beder om en investering, har fat i noget med potentiale i.

»Det et spørgsmål om at finde et hul i markedet med nogle dygtige, fede mennesker, som er sjove at være sammen med – og hvor jeg selv kan bidrage med andet end bare penge, for ellers så gider jeg ikke,« siger han og tilføjer:

Martin Thorborg.
Martin Thorborg. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

»Og så vil jeg ikke af med særligt mange penge. Omkring 700.000 kroner er mit maks. For jeg vil ikke tages for mine penges skyld. Jeg vil tages for mine evner og mit netværk,« lyder det fra den kulørte rigmand og forklarer, at han helst investerer i virksomheder, der er i de helt tidligere stadier.

Han ved nemlig godt, at man langt fra vinder hver gang, man investerer.

»Så er gevinsten procentvis rigtig, rigtig stor, når det går godt, til gengæld er fejlraten også meget større,« siger han.

Han husker engang, hvor han investerede i et filmsite, hvor han tabte omkring 300.000 over weekenden, da han købte aktier fredag og solgte mandag

Til gengæld scorede han kassen på online kursusvirksomheden Go Learn:

»De under én million, jeg puttede i, blev til 10-12 millioner, på fem år,« siger han.


Læs også: Martin Thorborgs hurtige exit kostede 700.000 kroner: 'Jeg er mere til tæring efter næring'