Den danske popstjerne Thomas Buttenschøn er født med hiv, men lever et helt normalt liv og kan ikke smitte, fordi han er velbehandlet og medicineret.

I mange år ville sangeren ikke tale om sin sygdom offentligt, men i dag bruger han store dele af sin tid på at fortælle sin egen historie og oplyse om hiv. Og det er der en helt særlig grund til.

»Jeg har fået børn, og det har gjort, at jeg gerne vil efterlade verden så godt, jeg kan, til mine unger. Og jeg vil gerne have, at folk ved, mine børn ikke er smittet. Det er meget vigtigt for mig,« siger Thomas Buttenschøn.

Den 33-årige sanger er aktuel i dokumentarfilmen 'Doin' My Drugs', hvor Thomas Buttenschøn med sin søn Jens er i Zambia for at udbrede kendskabet til, at man både kan leve helt normalt og få børn, selvom man er født med hiv. Så længe man bliver testet og får medicin.

Filmen er blevet startskuddet til, at Thomas Buttenschøn har rejst rundt i verden for at fortælle sin historie, ligesom han har afholdt koncerter, hvor folk i stedet for at købe billet kan blive testet for hiv. Desværre oplever sangeren stadig, at der eksisterer fordomme og myter om, hvad man kan og ikke kan som hiv-smittet i behandling.

»Jeg delte et billede af en ultralydsscanning og skrev på Facebook, at jeg skulle være far. Så fik jeg at vide af folk, at det var helt forkert af mig, når jeg er hiv-positiv, og jeg tænkte: 'Der er virkelig brug for oplysning',« forklarer Thomas Buttenschøn, der som barn mistede både sin zambiske mor og danske far, som begge døde af aids.

I mange år ville sangeren ikke bruge sin egen historie, da han som ung sanger ville kendes på sin musik og ikke sygdom.

»Jeg har nok været bange for at være ansigtet på det, men nu er jeg nået til den konklusion, at jeg ikke har noget imod at være ansigtet på den gode historie,« siger Thomas Buttenschøn, der også er blevet påvirket af sine egne forældres historie.

Thomas Buttenschøns forældre, Sara og Jens, med ham på armen.
Thomas Buttenschøns forældre, Sara og Jens, med ham på armen. Foto: Pressefoto
Vis mere

»Min far gik jo på nationalt tv og fortalte sin historie dengang, og jeg vil bringe faklen videre og fortsætte det arbejde, han startede,« lyder det fra Thomas Buttenschøn.

I Zambia fortæller han også de lokale om forældrenes ulykkelige skæbne - men også om sit eget lykkelige liv. Her var flere forundret, når sangeren fortalte, at han har to børn, for tanken om at have sex, når man er hiv-smittet, er for mange fjern.

Thomas Buttenchøn blev i sommeren 2017 skilt fra Cana Buttenschøn, og sidste år stod han offentligt frem med kæresten Mille Gori, også kendt som DR-værten Motor Mille. Hun vidste godt, at Thomas Buttenschøn var hiv-positiv.

»Hun tog det meget oppefra og ned, jeg tror ikke, hun var bange. Hun kendte godt til det, og det gjorde min ekskone sådan set også, for der havde jeg været på forsiden af diverse blade,« fortæller sangeren.

Thomas Buttenschøn med sin søn Jens, da de var i Zambia sammen.
Thomas Buttenschøn med sin søn Jens, da de var i Zambia sammen. Foto: Pressefoto
Vis mere

Han har altid snakket helt åbent med sine kærester om sin hiv-sygdom. Men i sangerens yngre dage var sex en mere omstændelig affære.

»Som teenager var det bøvlet, og der vidste man ikke, at når man var velbehandlet, så smittede man ikke. Det har altid ligget i mig, at det værste i hele verden ville være at smitte en anden,« fortæller Thomas Buttenschøn. I dag kan han dog også se noget positivt i de svære teenageår.

»Jeg bilder mig ind, at det gør, at jeg er ikke ham, der har haft onenightstands og været sammen med alle mulige piger, og måske er jeg mere behagelig og rar,« griner Thomas Buttenschøn.

Sangeren håber, at han gennem oplysning og gratis koncerter kan være med til at få 500.000 testet for hiv de næste 10 år. 'Doin' My Drugs' har premiere på CPH Dox-filmfestivalen søndag den 24. april.