Undervisningslederen på en københavns yogaskole føler sig misbrugt af Bubber og Tv2. Tv-værten afviser dog at have manipuleret med rumænsk-fødte Mihai Stoian, der i et kommende tv-program anklages for at stå i spidsen for en sekt.

Bubber afsøger atter de saftigste og mest spektakulære grænsezoner for danskernes adfærd. Torsdag aften går TV 2-programmet 'Verden ifølge Bubber' i kødet på Natha Yogacenter - under overskriften 'Sekten'.

Bubber og produktionsselskabet Eyeworks forsøgte at få undervisningslederen til at medvirke i programmet, der handler om det påståede sex-centers metoder og danskere, der har været i clinch med skolen, hvor der undervises i meditation og seksuel langmodig- og udholdenhed.

Men skolens leder og chefunderviser Mihai Stoian sagde kort og kontant nej til Bubber & Co. Derfor har tv-holdet ikke kunnet optage i skolens lokaler. Stoian skriver bl.a. i en meget lang blog på Nathayyogacenter.dk:

- Jeg har for nyligt haft en førstehåndsoplevelse af at møde en del af den danske presse, der desværre bare igen har ført mig til at konkludere at denne institution stadig er langt fra i sandhed at leve op til deres professionelle forpligtelser. Der er et dokumentarprogram på TV2, 'Danmark ifølge Bubber', hvor den eponyme Bubber er vært, skriver Stoian.

Undervisningslederen føler sig manipuleret med. Han sætter stort spørgsmålstegn ved Bubbers ærlighed og motiver. Oprindelig sagde Yogaskolen ja til at medvirke i programmet på den betingelse, at produktionsselskabet underskrev en kontrakt.

Groft sagt krævede yoga-eksperterne fra Nørrebro i København, at den gængse aftale blev erstattet af en ny, der overlod ophavs- og redigeringsretten til Natha-skolen. Disse rettigheder vil normalt ligge hos produktionsselskabet. Ifølge aftalen skulle Eyeworks betale en bøde på en 1/2 mio. kroner, hvis aftalen blev brudt.

- Det er jo helt vanvittigt. Jeg har aldrig hørt om den slags tidligere. Vi har været utroligt fair overfor Natha, jeg tror, at vi har henvendt os til dem 20 gange, for at give dem mulighed for at forsvare sig. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde i mine 30 år som tv-vært har lavet et program, hvor de medvirkende har fået så store muligheder for at komme til orde. Det har taget os syv-otte måneder at optage programmet, hvor vi har talt med tidligere elever, forældre, eksperter og sågar kommunale embedsmænd. De vil have redigeringsret til vores udsendelser. Det er jo ren utopi. Det har gud-hjælpe-mig vist sig, at skolen får støtte via folkeoplysningsmidlerne, siger Bubber til bt.dk.

Mihai Stoian er ikke overraskende ganske uenig i den udlægning af sagen.

- Undervejs i vores korrespondance fordrejer Bubber sin forpligtelse i forhold til svarret. Lovens ånd er at vi har ret til at svare og han skal give os den ret. Det eneste vi har bedt om at vi kan være sikre på at vores svar vil blive fremstillet, som vi ønsker det, uden at det bliver manipuleret gennem deres redigering, skriver Stoian, og tilføjer:

- Det blev meget tydeligt for os i denne kommunikation, at han (Bubber, red.) ikke giver os den passende ret til at svare, som ville være fri for hans egen interesse i at fremstille Natha i et kritisk lys. Han fastslår også: ’Programmet vil blive sendt på TV2 uanset om han deltager eller ej, og derfor må dette ses som et tilbud og jeg er bange for at de ovennævnte vilkår ikke er åbne for diskussion’.

Hvis du ikke har noget at skjule, Bubber, hvorfor tillader du så ikke sådan en aftale, der kun sigter på at sikre vores side af historien?... Hvis man nægter at acceptere denne enkle aftale viser det med al ønskelig tydelighed, at der er en anden interesse bag scenen. Hvorfor skulle nogen være bange for at en historie bliver fortalt hvis han selv kan bede om andre meninger også? Med mindre han selvfølgelig ønsker et helt bestemt resultat, og ikke sandheden

Ifølge Bubber venter der seerne en udsendelse om en sektlignende gruppering.

- Det er en vigtig historie. Vi er ikke 'Operation X', men vi fortæller altså historien om en gruppe - kald dem sekt eller ej - der reagerer med total udstødelse og forfølgelse overfor mennesker, der forlader den. Gruppen er baseret på et internationalt netværk, som blandt andet er repræsenteret i Italien. For nylig gennemførte politiet 20 razziaer mod de italienske afdelinger af Natha. Det siger noget om perspektivet, siger Bubber.