I over 50 år har den folkekære skuespiller Lone Hertz vinterbadet. Men for nylig kom skuespilleren ud for en oplevelse, der gør hende ude af stand til at dyrke sin hobby. Det fortæller 80-årige Lone Hertz på den røde løber til musicalen 'Tarzan' i Falconer Salen på Frederiksberg.

»Harmoni« og »veloplagthed« er to ord hun bruger om årsagen til, at hun vinterbader. Men lige for tiden er kroppen ved at komme sig, så der er et stykke tid til, at hun kan komme ud i bølgerne.

»Det er ligesom at ånde. Hvis man er vant til at vinterbade, kan kroppen næsten ikke klare ikke at komme i vandet. Jeg kan ikke få vejret rent kropsligt,« siger Lone Hertz, der er ramt af sygdom.

»Det er tre uger siden, at jeg var i vandet sidst. Jeg har været på penicillin indtil nu.«

»Jeg er lidt sart. Jeg fik desværre feber sidste gang, jeg røg i, så jeg skal holde lidt lav profil, indtil jeg er ovenpå igen,« siger Lone Hertz, der kom hjem fredag nat efter et foredrag i Brabrand om at leve med et handicap.

Hendes ene søn, Tomas Strøbye, blev hjerneskadet som følge af en vaccination, han fik som spæd, og det har blandt andet ført til foredraget 'Gi' os håb!'

Noget hende stemme skal klare, og derfor har hun lagt sin hobby til side.

»Der er bronkitis og sådan noget i øjeblikket. Jeg skal passe på. Når jeg skal stå og tale i tre timer, kan det ikke nytte noget, at man står og hoster sig igennem det hele.«

»Hvis man er det mindste smule svag i immunforsvaret, man svinger jo, så er det jo farligt. Det er klart. Mit immunforsvar skal være i orden,« siger Lone Hertz, der har været med i en evighed.

I 1958 spillede hun en fræk, tyggegummignaskende teenager i 'Bundfald', en grænseoverskridende ungdomsfilm for sin tid. Op gennem 60erne og 70erne fik hun tilbudt mange roller, men i en alder af 80 år er der blevet mere stille.

»Der er ingen roller i min alder. Det er der ikke i den voksne alder. Desværre ikke,« siger Lone Hertz, der senest medvirkede i tv-serien 'Bedrag' og familiefilmen 'Min søsters børn og guldgraverne'.

»Der er mange yngre skuespillere, som også kan spille ældre.«

»Rollerne hænger ikke på træerne, men måske jeg skal lave en kortfilm til januar. Måske. Jeg ved ingenting,« siger hun kryptisk.

Og netop til januar håber hun på at genoptage sin hobby i vandet.

»Det håber jeg sandelig meget på. Ellers går jeg baglæns. Det går ikke. Man skal gå fremad.«

Musicalen 'Tarzan' har premiere den 3. december i Falconer Salen.