Lyt til artiklen

Den danske forfatter Suzanne Brøgger vil faktisk hellere være svensk end dansk.

Det siger hun til den svenske avis Expressen, der har mødt den danske forfatterinde til interview i København.

Sveriges intellektuelle niveau er højere

Da de spørger hende, om hun hellere vil være svensk end dansk, er svaret et rungende ja, som den danske forfatter uddyber:

»Sverige passer bedre med min egen multinationale baggrund. Den politik, I har ført, er mere realistisk i længden. Desuden er det intellektuelle niveau hos jer højere end i Danmark - selvom jeg ved, mange svenskere ikke er enige,« forklarer Suzanne Brøgger.

Fører tankerne hen på Nazityskland

Hun er især utilfreds med den strammere udlændingelovgivning, som er vokset frem de seneste 15 år. Smykkeloven nævner hun som et eksempel - og hun udviser samtidig sympati med filminstruktør Thomas Vinterberg, der tidligere har mødt meget kritik for på filmfestivalen i Berlin at sige, at han skammede sig over at være dansker.

»Vi ser racistiske manifestationer, strammere lovgivning, en smykkelov som fører tankerne hen på Nazityskland - det er bare guldtænderne, som mangler. Da instruktør Thomas Vinterberg var i Berlin, sagde han, at han skammede sig over at være dansk. Efter det kaldte man ham en 'forræder' herhjemme. Så det var det med den ytringsfrihed,« siger Suzanne Brøgger i interviewet.

Den danske forfatter pointerer dog, at hun ikke går rundt og skammer sig i hverdagen - men hun forstår udlandsdanskere, der ikke er meget for at vedkende sig deres nationalitet i disse tider.

I interviewet kommer den danske forfatter også rundt om emner som europæisk sammenhængskraft, Anders Fogh Rasmussens betydning for dansk politik i dag - og hendes egen lighed med Yahya Hassan.