Succesforfatteren Elsebeth Egholm har skrevet sig fri af økonomiske bekymringer, men ville kede sig ihjel, hvis hun stoppede med at arbejde.

Boghandlerne langer hendes bøger over disken, næsten før tryksværten er tør. Alene i Danmark er Elsebeth Egholms bøger trykt i op mod en million eksemplarer. Hun er en af landets mest læste forfattere og hendes bøger bliver udgivet i en lang række lande, blandt andre Tyskland, Frankrig og England.

Alligevel nægter Elsebeth Egholm at læne sig tilbage og lade sin krimiformue finansiere et liv på solsiden.

- Det er slet ikke aktuelt, det kunne jeg ikke finde på. Jeg ville kede mig ihjel. Jeg er overhovedet ikke interesseret i at leve et sus-og-dus-liv.

- Jeg har ingen økonomiske bekymringer. Det er vigtigt for mig ikke at have det, og jeg ville have det svært som forfatter med en dårlig økonomi. Det er der mange, der har. Derfor føler jeg mig enormt heldig og privilegeret, siger Elsebeth Egholm, der fredag udgav sin 13. roman – den ottende i krimiserien om den aarhusianske journalist Dicte Svendsen.

Klingende kassesucces

Selv om ’Kød og blod’, som den seneste roman hedder, formentlig bliver en klingende kassesucces som de foregående, fortsætter den danske krimidronning arbejdet ved skrivemaskinen. Selv om drømmen om økonomisk uafhængighed er blevet opfyldt for længe siden.

- Velhavende – ja, det er jeg nok. Det synes jeg selv, jeg er. Der er da nok mange, der ville sige, at det er da ingenting. Men mit mål har hele tiden været at kunne leve af det og ikke være bekymret over økonomi. Og det har jeg opnået. Om jeg så kunne stoppe med at arbejde, ved jeg ikke, men det har jeg heller ikke lyst til, siger Elsebeth Egholm, da BT møder hende på en café ved Marselisborg Lystbådehavn i Aarhus.

Langs kajen vugger lyst- og motorbåde for millioner. Det østjyske jetset får dog aldrig krimidronningen som medlem. Dertil er hun ’alt for jysk’, som hun siger. Hun bor i et helt almindeligt hus, bruger ikke mange penge på sig selv, og når hun flyver ned til sin skrive- og ferielejlighed på øen Gozo i Malta, er det med en beskeden Ryan Air-billet til 600 kr. i hånden. Titlen som krimidronning accepterer hun ikke. Der er også andre, der skriver og sælger godt. Hun vil hellere være kendt som en dygtig forfatter end have en titel på et bogomslag.

Med på en bølge

Dybest set føler hun sig heldig og ydmyg, fortæller hun. Heldig fordi bøgerne om Dicte Svendsen, siden den første udkom i 2002, er blevet velsignet af en næsten umættelig efterspørgsel efter krimier blandt køberne.

- Der er noget med timingen, der har passet rigtig godt. Da jeg begyndte at skrive krimierne, var vi ikke så mange herhjemme, der skrev den slags. ’Femikrimierne’, som de blev kaldt, kom fra udlandet og blev et hit, og den bølge kom jeg med på.

For Elsebeth Egholms vedkommende var det Liza Marklund, der skubbede hende i gang. Den svenske forfatters krimier var inspirationen og startskuddet.

Jeg er også stolt

- Jeg er glad for, at jeg kom med fra begyndelsen. Men jeg er da også stolt. Vi var jo nogle, der som pionerer var med til at sætte lokomotivet i gang herhjemme. Det skal der være nogen, der gør. Nu er det måske mig, der inspirerer andre unge forfattere til at komme i gang, siger hun med henvisning til den blomstrende, danske krimiscene.

Siden den første bog med Dicte Svendsen som hovedperson udkom i stilhed i 2002, er det nu en begivenhed, som mange har forventninger til.

Særligt efter at TV2, med Iben Hjejle i hovedrollen, har skildret hende i den bedste sendetid.

- Det er mine egne forventninger, der er de værste, tror jeg. Ellers mærker jeg det udelukkende som positivt. På Facebook spørger flere og flere, hvornår den næste bog kommer. Men det er kun dejligt, at der sidder nogle og venter på ens bog, siger hun.

Underliggende budskab

Elsebeth Egholm har som regel et underliggende budskab i sine bøger.

I ’Kød og blod’ handler det om nutidens unge kvinder, der skal være en succes både i skolen, i fritiden, på de sociale medier og på dansegulvet hver weekend. Det ræs er der mange, der knækker nakken ved. Også i den nye bog.

- Derfor er det de unge piger, der er ofrene i min nye bog. Fordi jeg oplever, at de kan have det meget hårdt for tiden på mange fronter. Jeg kan godt lide, at der er et dybere budskab i bøgerne.

I gennemsnit udgiver Elsebeth Egholm en bog om året. Hun bliver ked af det, hvis hun ikke arbejder. ’Det ligger i koderne’, sådan er hun opdraget. Som mange andre i den 54-årige kvindes generation. Derfor sidder hun gerne en arbejdsdag ved tastaturet. Allerede om otte dage begynder arbejdet på den næste bog, som hun endnu ikke ved, hvad skal handle om.

Gøre noget vildt

- Jeg leger med tanken om at skrive en, der ikke handler om Dicte eller nogen af de andre. Bare for at gøre noget vildt. Det kunne være sjovt at slippe serien og prøve noget andet. Det bliver hverken en digtsamling eller en novellesamling, men det kunne være sjovt at se, om jeg kunne holde sammen på noget helt nyt, afslører Elsebeth Egholm.

Fakta om Elsebeth Egholm

- Født 1960
- Uddannet journalist. Har studeret fire år på Det Jyske Musikkonservatorium med klaver som instrument.
- Fredag udkom hendes 13. bog og nummer otte i krimiserien om Dicte Svendsen, ’Kød og blod’.
- Dicte-bøgerne er blevet til en tv-serie, der netop nu bliver genudsendt på TV2.