Det var et af sidste århundredes største bryllupper. Alt var planlagt ned til mindste detaljer, da rejsekonge Simon Spies i 1983 skulle giftes med den unge Janni Brodersen.

Men i kulissen udspillede sig kort før brylluppet et større drama om, hvordan den unge brud skulle se ud. Og det blev ikke bedre af, at vejrguderne åbnede for sluserne.

»Jeg starter med at sætte hendes hår og beder så Jean Voigt (designeren af Jannis kjole, red.) om sløret. Men så sker der det, at i stedet for et slør rækker han mig en hat. Og dér flejner jeg totalt.«

Sådan fortæller kendisfrisøren Tage Frandsen i den nye bog 'Tage Frandsen: Historien om Danmarks første kendisfrisør', der er skrevet af journalisten Kasper Iversen. Over for B.T. indrømmer Frandsen, at han kan være lidt af en hidsigprop.

Janni Brodersen blev den 11. maj 1983 viet til Simon Spies i Holmens Kirke.
Janni Brodersen blev den 11. maj 1983 viet til Simon Spies i Holmens Kirke. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

»Jeg tænder hurtigt af, men jeg falder lige så hurtigt ned igen. Men jeg kan godt flippe lidt ud,« griner han.

Den nu 73-årige frisør fik sit store gennembrud ved netop Spies-brylluppet, der var så stort et tilløbsstykke, at alverdens medier interesserede sig for det.

Der blev ikke sparet på noget. 2.000 gæster var inviteret, og kaviarprisen lød på 7.000 kroner kiloet.

Og interessen enorm for, hvordan 61-årige Simons Spies' kun 21-årige brud ville se ud – og ikke mindst, hvem der skulle style hende til den store begivenhed.

Kendisfrisøren Tage Frandsen fik sit gennembrud, da han satte hår på Janni Spies, da hun skulle giftes. Siden har de været bedste venner.
Kendisfrisøren Tage Frandsen fik sit gennembrud, da han satte hår på Janni Spies, da hun skulle giftes. Siden har de været bedste venner. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Ved en tilfældighed faldt valget på Tage Frandsen. Dengang var han endnu ikke blevet kendisfrisør, og han kendte egentlig ikke Janni Brodersen, som hun hed dengang, men havde blot tilfældigt mødt hende en enkelt gang, inden hun blev forlovet.

Tage Frandsen blev fascineret af den unge, smukke kvinde og tilbød hende at blive hårmodel. Men de nåede aldrig at få en aftale i stand, før Janni Brodersen pludselig blev forlovet med Simon Spies. Hun havde ikke selv en fast frisør, så da hun blev bedt om at udpege en frisør, kom hun i tanke om Tage Frandsen.

»Han virkede sød og rar, og jeg tænkte: 'Han har troet på mig', så fra det øjeblik, jeg kom i tanke om Tage, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle være ham,« siger hun i bogen.

Janni Brodersen kom fra en arbejderklassefamilie og havde arbejdet i rejsebureauet Spies, siden hun som 16-årig blev ansat som piccoline i selskabet.

Janni Spies så forrygende ud i sin bryllupskjole, som den danske designer Jean Voigt havde lavet.
Janni Spies så forrygende ud i sin bryllupskjole, som den danske designer Jean Voigt havde lavet. Foto: ULLA AUE
Vis mere

Simon Spies blev betaget af den unge pige og gjorde kur til hende. Men der skulle gå flere år, før hun blev overbevist, har Jannie Spies tidligere fortalt. Det endte dog med, at Simon Spies friede på en forretningsrejse til Rom. Og det bringer os tilbage til dramaet ved brylluppet.

Utallige gange havde Tage Frandsen forud for det celebre bryllup øvet, hvordan brudens hår skulle sidde. Men da håret skulle sættes, havde designeren Jean Voigt ændret sløret til en hat, og det væltede læsset for Tage Frandsen.

»Han svarer mig dårligt, men er bare pissearrogant,« fortæller Tage Frandsen i bogen.

Han ender med at blive så rasende, at han går ud på toilettet og tuder. Janni Spies' mor får ham dog lokket ud, og håret bliver sat op, og frisør og designer får afleveret en smuk brud.

Simon Spies svingede i 1980 rundt med Janni Brodersen på Damhuskroen. Tre år senere blev de gift.
Simon Spies svingede i 1980 rundt med Janni Brodersen på Damhuskroen. Tre år senere blev de gift. Foto: NF
Vis mere

Men lykken varer kort. Efter vielsen styrter regnen ned. Og da Simon og Janni Spies skal fra Holmens Kirke ud til bilen for at køre til Glyptoteket, hvor bryllupsfotograferingen skal stå, bliver hun gennemblødt.

Det går især ud over den smarte, afstivede hat og brudens hår. Og så er de gode råd dyre.

Ifølge Tage Frandsen var Jean Voigt på det tidspunkt rimelig panisk. Men så kunne Tage Frandsen brillere ved at hive en lille føntørrer op af sin taske.

»Jeg tænkte: 'Skal jeg redde manden, eller skal jeg være ligeglad?',« fortæller Tage Frandsen, der stadig var rasende på designeren. Men han valgte alligevel at hjælpe for at redde Janni og Simon Spies' store dag.

Alt var planlagt ned til mindste detalje, men vejrguderne var selv Simon Spies ikke herre over. Heldigvis havde nogen taget en gul Spies-paraply med.
Alt var planlagt ned til mindste detalje, men vejrguderne var selv Simon Spies ikke herre over. Heldigvis havde nogen taget en gul Spies-paraply med. Foto: Henning Thempler
Vis mere

Og godt for det. For brylluppet blev ikke kun startskuddet på hans karriere – men også på et mangeårigt tæt venskab med Janni Spies.

»Janni er en meget vigtig del af min karriere. Hun er ligesom skyld i, at jeg blev opdaget måske. Hende takker jeg meget,« lyder det fra kendisfrisøren, der siden har været Janni Spies' faste frisør – også da Janni Spies fem år senere giftede sig med rigmanden Christian Kjær.

Janni Spies har gennem årene også værdsat Tage Frandsen som frisør: Han kan fikse alt, mener hun – selv om han bruger lige lovlig meget hårlak:

»Jeg har ikke brugt hårlak i mange år, fordi mine næsebor og fimrehår simpelthen blev ødelagt af alt det hårlak, som Tage har givet mig,« fortæller hun i bogen.

Tage Frandsen satte også Janni Spies' hår, da hun i 1988 blev gift med Christian Kjær.
Tage Frandsen satte også Janni Spies' hår, da hun i 1988 blev gift med Christian Kjær. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere