Den amerikanske sangerinde Lana Del Rey har 'fået nok'.

Det skriver hun i et længere opslag på sin Instagramprofil, som siden er blevet både hyldet og stærkt kritiseret.

Det hele begyndte torsdag, da sangerinden med det borgerlige navn Elizabeth Grant delte et opslag, hvor hun forklarer, at der ifølge hende er en stor dobbeltmoral i musikbranchen.

Hvor sangerinder som Beyoncé, Ariana Grande og Cardi B på den ene side bliver hyldet, mens de kan synge om utroskab, at være sexede og bærer meget lidt tøj, kan hun ikke synge om 'uperfekte forhold' uden at blive kritiseret for at glamourisere misbrug, skriver hun blandt andet.

Lana Del Rey.
Lana Del Rey. Foto: Niklas Halle'n
Vis mere

»Nu hvor Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani og Nicki Minaj og Beyoncé har haft førstepladser med sange om at være sexet, ikke at have noget tøj på, at kneppe, være utro og så videre - kan jeg så venligst få lov til at vende tilbage til at synge om at blive legemliggjort, at føle sig smuk ved at være forelsket, selv hvis forholdet ikke er perfekt, eller at danse for penge – eller hvad end jeg har lyst til – uden at blive korsfæstet eller klandret for, at jeg glamouriserer misbrug?« skrev hun blandt andet.

Videre skrev hun, at hun havde 'fået nok':

»Jeg har fået nok af kvindelige sangskrivere og sangere, der siger, at jeg glamouriserer vold i parforhold, når sandheden er, at jeg bare er en glamourøs person, der synger om virkeligheden om de psykisk voldelige forhold, vi nu alle ser er udbredte over hele verden,« skrev hun.

Hun tog også afstand fra, at hendes sangtekster, som har beskrevet hendes 'sommetider underdanige eller passive roller i hendes forhold', skulle have 'sat kvinder hundreder af år tilbage'.

»Der bør være en plads i feminismen til kvinder, som ser ud og opfører sig som mig. Den type kvinde, som siger nej, men som mænd hører sige ja – den type kvinde, som bliver nedsablet for at være deres autentiske, sensitive selv. Den slags kvinder, der får frataget deres egne historier og stemmer af stærkere kvinder eller af mænd, der hader kvinder,« skrev hun.

Siden er hun af nogen blevet hyldet for at sætte fokus på området - men af andre er hun blevet stærkt kritiseret.

Og nu for noget helt andet. Nemlig racisme.

For den række af sangerinder, som Lana Del Rey omtaler i sit opslag, er næsten udelukkede ikke-hvide.

Mange har derfor beskyldt hende for at være 'tonedøv', for at fastholde 'stereotyper' og for direkte for at være racistisk ved at sige, at hun som en hvid sangerinde bliver kritiseret, mens at de andre bliver hyldet og er fritaget for kritik.

I en kommentar til sit opslag tager den 34-årige sangerinde dog afstand fra de beskyldninger:

»Det er trist at gøre det til et spørgsmål om kvinder af farve, når jeg taler om mine egne favoritsangere. Jeg kunne have nævnt hvem som helst, men jeg valgte mine egne fucking favoritter. Det er det, der er problemet med samfundet i dag - ikke alt handler om lige det, du ønsker det skal være,« skriver hun og fortsætter:

»Det er det, der er min pointe: Der er visse kvinder, som kulturen ikke ønsker at give en stemme. Det har ikke noget at gøre med race, jeg ved ikke, hvad det har noget at gøre med. Jeg er efterhånden ligeglad, men kald mig aldrig, aldrig, aldrig, aldrig for racist, for det er bullshit.«