Sammen med sin 16-årige søn Nicolaj overvejer den danske superproducer og 'X Factor'-dommer Soulshock at flytte fra Los Angeles eller måske helt forlade USA.

»Du ville ikke kunne genkende det, hvis du så det.«

Sådan siger 53-årige Carsten Schack om sin adopterede hjemby Los Angeles. En by, han elsker, og en by, der har opfyldt musiknørdens vildeste drømme.

»Når jeg kører på arbejde om morgenen, ser jeg ikke andet end hele teltbyer af hjemløse og lukkede butikker med store træplader for vinduerne. Det er vildt deprimerende,« siger Soulshock, der selv bor i Drew Barrymores gamla villa i Hollywood Hills og hver dag har travlt i sit musikstudie nær Sunset Boulevard.

På grund af covid-19-krisen har L.A. flere hjemløse end nogensinde før.
På grund af covid-19-krisen har L.A. flere hjemløse end nogensinde før. Foto: VALERIE MACON – AFP
Vis mere

»Der har selvfølgelig altid været hjemløse i Los Angeles, og der har altid været fattigdom. Men efter fire år med Donald Trump og et år med covid-19 er alting uigenkendeligt. Og som dansker tænker jeg: 'Hvordan kan vi lade det her ske? Hvordan kan vi lade så mange leve i fattigdom?'«

Siden epidemiens start er 1,2 millioner af Los Angeles' fire millioner indbyggere blevet testet positiv for corona. Knap 20.000 har mistet livet på grund af den dødbringende virus. Og da krisen var på sit højeste, var både musik- og filmindustrien i L.A. reduceret med næsten 90 procent.

Det betyder massiv arbejdsløshed og talløse 'evictions' – det vil sige folk, der bliver sat på gaden.

»USA har jo slet ikke et sikkerhedsnet som det, vi kender i Danmark,« siger Soulshock, der sammen med sin musikalske legekammerat og ungdomskammerat Kenneth Karlin forlod Danmark i 1996.

Carsten Schack og Kenneth Karlin i studiet i L.A.
Carsten Schack og Kenneth Karlin i studiet i L.A.
Vis mere

»Vi gik efter drømmen. Og før tænkte jeg, at USA var det fedeste sted i verden. Det var her, de havde alle de ting, jeg drømte om som komponist, producer og mikser. Men i dag er jeg ikke længere så sikker.«

Siden konen Maxees død i 2015 har Soulshock været alenefar til den i dag 16-årige søn, Nicolaj.

Soulshocks nu afdøde kone var af afrikansk afstamning. Nicolaj er derfor selv mørk. Og Carsten Schack er bekymret for sin søns fremtid og sikkerhed i USA.

»Under Trump kom den grimmeste side af USA frem i lyset. Racismen er overalt. Og Nick føler sig ikke længere hjemme i USA. Sammen med os og på grund af sit store fodboldtalent har han været i Europa mange gange. Og hvis han vil, så er jeg ikke bange for at rykke teltpælene op og forlade USA,« siger Soulshock.

'Soulshock's søn Nicolaj er fyldt 16 år.
'Soulshock's søn Nicolaj er fyldt 16 år. Foto: Carsten Schack
Vis mere

'Soulshock' har boet i Los Angeles i over 20 år.
'Soulshock' har boet i Los Angeles i over 20 år. Foto: Privat
Vis mere

»Efter tabet af Maxee er jeg ikke bange for noget. Jeg mener, det kan jo knap blive værre. Og derfor holder vi alle muligheder åbne.«