Den stråler og glitrer i glasmontren. Auktionshusets ekspert har aldrig haft noget lignende i hænderne, fortæller han om fredagens hovedattraktion - et unikt russisk safirdiadem.

»Jeg er rigtig glad for hammerslaget. Det lå jo i den høje ende af vores vurdering, så jeg er rigtig tilfreds.«

Sådan lyder beskeden fra en tydeligt glad vurderingsekspert Martin Hans Borg, som er specialist i russisk kunst og antikviteter.

Det Russiske Safirdiadem.De tre komtesser af Rosenborg sælger ud af arvejuvelerne. Dronning Alexandrines safirdiadem vurderes til op mod to millioner kroner.. (Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner/handout/Ritzau Scanpix)
Det Russiske Safirdiadem.De tre komtesser af Rosenborg sælger ud af arvejuvelerne. Dronning Alexandrines safirdiadem vurderes til op mod to millioner kroner.. (Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner/handout/Ritzau Scanpix) Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner/h
Vis mere

Fredag afholdt Bruun Rasmussen auktion over et meget omtalt russik safirdiadem, hvis historie er tæt forbundet med de kongelige.

Det Russiske Safirdiadem.De tre komtesser af Rosenborg sælger ud af arvejuvelerne. Dronning Alexandrines safirdiadem vurderes til op mod to millioner kroner. Arveprinsesse Caroline-Mathilde, der her anvender kombinationssmykket som bandeau i 1944. Billedet er kun til redaktionel anvendelse. Billedet kommer fra en ekstern kilde og distribueres som service til nyhedsabonnenter hos Scanpix. (Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner/Handout/Scanpix 2018)
Det Russiske Safirdiadem.De tre komtesser af Rosenborg sælger ud af arvejuvelerne. Dronning Alexandrines safirdiadem vurderes til op mod to millioner kroner. Arveprinsesse Caroline-Mathilde, der her anvender kombinationssmykket som bandeau i 1944. Billedet er kun til redaktionel anvendelse. Billedet kommer fra en ekstern kilde og distribueres som service til nyhedsabonnenter hos Scanpix. (Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner/Handout/Scanpix 2018) Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner/H
Vis mere

Det var da også sælgere med blåt blod i årene, nemlig rosenborg-søstrene Camilla, Josephine og Feodora, der havde valgt at afstå diademet.

De var ikke til stede ved auktionen, og det blev heller ikke offentliggjort, hvem der gav det endelige bud på to millioner danske kroner for diademet. Safir-diademet har alene en værdi for en million kroner i safirer, men det er ikke det, som gør det mest interessant.

»Det er jo en kombination af historie, konge og kejserhus,« siger Martin Hans Borg.

Det russiske diadem blev foræret til den danske kongefamilie af zar Nikolaj den 2., som var den sidste zar i Rusland.

Der blev både solgt smykker og kunst til jubilæumsauktion hos Bruun Rasmussen 30. november.
Der blev både solgt smykker og kunst til jubilæumsauktion hos Bruun Rasmussen 30. november.
Vis mere

Martin Hans Borg fortæller, at der generelt til russiske salgsgenstande er stor interesse blandt russiske købere, som er i gang med at købe deres kulturarv tilbage.

Til smykket var der dog både interesse fra Danmark, Rusland og USA, og der var på dagen tre mulige købere, som via telefonlinjer sloges om smykket. Hos auktionshuset ved man godt, hvem der har købt smykket, men de må ikke fortælle, hvem det er.

På grund af den kæmpe interesse, der har været, håber Martin Hans Borg, at køber selv vil træde frem, for eksempel på en udstilling på Amalienborg, eller hvor man en dag vil opdage, at der er en, der bærer det et sted ude i den store verden.

»Det er et helt unikt og smukt smykke, vi har haft med at gøre,« siger Martin Hans Borg, der fredag eftermiddag sætter punktum for en helt særlig auktion, han aldrig vil glemme.

Diademet stod udstillet hele auktionen igennem, men blev taget ud, da købere skulle byde.
Diademet stod udstillet hele auktionen igennem, men blev taget ud, da købere skulle byde.
Vis mere