Efter 28 år med 'Søren Ryge direkte' takker tv-legenden af. Han er træt. Og så kan han desuden snart ikke finde på flere emner, der berettiger, at han sender live fra sin have hver onsdag aften hele sommeren.

»Jeg kunne da sagtens lave det igen til næste år, men jeg har jo ikke den samme energi. Og jeg kan også nogle gange tænke: 'Ej, nu skal vi til at lave det én gang til, kan vi nu finde på noget?' Og det bliver altså ikke nemmere at finde på noget,« siger Søren Ryge Petersen til B.T.

»Jeg har i flere år tænkt, at jeg gerne ville stoppe. Det afgørende blev så, at jeg fyldte 75 og blev fejret i hoved og røv. Det blev en slags milepæl.«

Siden 1992 har Søren Ryge Petersen ugentligt i sommerhalvåret sendt en halv times direkte tv fra sin berømte have på Djursland. Men onsdag aften kunne han på live-tv smide en regulær bombe. Aftenens program blev det sidste nogensinde.

Og både i programmet og over for B.T. efterfølgende har han to ting, han gerne vil understrege: Han er 'hverken syg eller senil'. Og han er ikke blevet fyret. Han gik selv.

Søren Ryge Petersen havde egentlig regnet med, at det sidste program skulle fejres i stilfærdighed med en pibe tobak og en kop kaffe, mens kameraholdet pakkede ned og kørte hjem. Men halvvejs gennem piben kom hans redaktør hen og sagde, at de altså ikke var helt færdige.

»Og så havde han jo champagne med, for fanden. Det var da rørende! Og så tænkte jeg, at nu kører de. Men nej nej, rolig rolig, så gik han hen i bilen og hentede et smukt gråstenæble-træ og læste et ufatteligt smukt kort,« siger Søren Ryge Petersen, der også fik 'en stor, fed bog' om Karen Blixen.

»Der blev en halv times fest, og ved du hvad, det var sgu smukt. Jeg havde ikke regnet med det, men sådan ville jeg gerne have det. Jeg er ikke til rød løber, festligheder og en reception med pindemadder.«

Selvom 'Søren Ryge direkte' 'kun' har eksisteret i 28 år, har Søren Ryge Petersen været fast inventar på DR i 42 år.
Selvom 'Søren Ryge direkte' 'kun' har eksisteret i 28 år, har Søren Ryge Petersen været fast inventar på DR i 42 år. Foto: Erik Jepsen
Vis mere

Efter 28 års live-tv har Søren Ryge Petersen svært ved at nævne sine største øjeblikke.

»Der er jo over hundrede programmer, for pokker. Det er alt for omfattende, og det har været godt og spændende stort set hver eneste gang,« siger Søren Ryge Petersen.

Til gengæld har tv-havemanden været en tilbagevendende figur i TV 2-programmet 'Dybvaaaaad!', hvor komikeren Tobias Dybvad gør sig lystig over klip fra forskellige tv-programmer. Her er der blandt andet blevet grinet ad klip, hvor Søren Ryge Petersen har brugt flere lange minutter på – uden at sige et ord til kameraet – at slå græsset eller har dedikeret et helt program til en bænk eller en gammel trøje.

Senest er et klip af Søren Ryge Petersen, der skyder en due på klos hold, også gået viralt.

Tv-legenden ser ikke andet fjernsyn end sit eget, og han har ikke sociale medier. Men han har godt hørt, at han er blevet en kultfigur blandt de yngre seere, hvilket han glæder sig over.

»Men jeg har været så længe i branchen, at jeg ved sgu da godt, at når jeg laver noget, der er vildt sjovt eller overraskende – kvalt en due eller skudt en due – så bliver det taget frem igen og igen.«

Søren Ryge Petersen regner da heller ikke med, at hans farvel til 'Søren Ryge direkte' bliver et farvel til tv i det hele taget.

»Jeg får ikke nogen fast månedsløn længere. Det er slut med det pjat, men jeg ved, hvor DR er, og de ved, hvor jeg er. Så hvis jeg får en vildt god idé til et portræt, så ringer jeg. Og så siger de formodentlig ja,« siger han.

»Men nu glæder jeg mig til at blive pensionist og læse nogle bøger. Jeg skal ikke ud og rejse og alt muligt pjat – jeg skal være derhjemme, sove længe, sove middagslur og være sammen med alle mine gode børn og børnebørn. Så enkelt er det.«