»Jeg kan ikke erindre en eneste gang, at han har leget med mig.«

Sådan fortæller Søren Rasted, der er kendt fra blandt andet bands som ‘Aqua’ og ‘Hej Matematik’, om sin fars opdragelse.

Det sker i podcasten ‘Fårking Far’, hvor programmets vært, Mattias Hundebøll, har inviteret Søren Rasted forbi til en snak om det at være far.

I podcasten kommer Søren Rasted ind på forskellene i den opdragelse, som han selv har fået og den, som han forsøger at give videre til sine egne to børn, 13-årige Billy og 14-årige India.

Søren Rasted har tidligere været gift med Lene Nystrøm. Sammen har de børnene Billy på 13 år og India på 14 år.
Søren Rasted har tidligere været gift med Lene Nystrøm. Sammen har de børnene Billy på 13 år og India på 14 år. Foto: Camilla Rønde
Vis mere

Han fortæller blandt andet, at i modsætning til sin egen far så elsker Søren Rasted at lege med sine børn.

»Det sjove ved min far er, at han var ikke sådan en, der spillede en bold til mig eller legede med mig,« fortæller han i podcasten.

Alligevel understreger Aqua-stjernen, at han aldrig har tvivlet på sin fars kærlighed.

Da Mattias Hundebøll spørger ind til, hvordan Søren Rasteds far, Jørgen Rasted, var som farfar, falder svaret prompte.

»Ikke særligt god. Det kan man sgu ikke kalde ham,« fortæller Søren Rasted, inden han bryder ud i et stort grin.

Årsagen til den kontante udmelding skal findes i farens egen opdragelse, fortæller Søren Rasted.

»Min far er sådan lidt vokset op med, at børn skal ses, men ikke høres. Han var sådan mere, at det var dejligt, at der var nogle børn, men han satte sig ikke ned og legede med dem. Det var meget typisk for min fars generation, at det var sådan. Børn fyldte sgu bare ikke særligt meget dengang,« siger han.

Strengere, end folk tror

Selv om der er forskelle på Søren Rasted og hans fars opdragelsesmetoder, så er det ikke ensbetydende med, at han tager let på forældreopgaven, fortæller han.

Søren Rasted er blandt andet kendt fra 'Aqua'. Her ses han sammen med resten af popgruppen. Fra venstre: Søren Rasted, René Dif, Lene Nystrøm og Claus Norreen.
Søren Rasted er blandt andet kendt fra 'Aqua'. Her ses han sammen med resten af popgruppen. Fra venstre: Søren Rasted, René Dif, Lene Nystrøm og Claus Norreen. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

»Jeg tror, at jeg er strengere, end folk tror, jeg er,« siger han i podcasten.

I podcasten sammenligner Søren Rasted sine forældres opdragelse med den, som han selv og hans tidligere kone, Aqua-forsangeren Lene Nystrøm, har kørt over for deres fælles børn.

»Det var ligesom, da jeg selv var gift. Man kompenserer lidt for hinanden. Så hvis den ene er lidt for ‘loose’ (slap, red.) eller er lidt for rundhåndet med slik, så bliver man selv den, der overhovedet ikke giver,« siger han.

Søren Rasted fortæller i ‘Fårking Far,’ at han, som et led i opdragelsen af sine børn, har sat en begrænsning på børnene Billy og Indias tid foran skærmene i familiens hjem.

»Jeg går meget op i lige nu, at de ikke er særligt meget på telefonen. Jeg har sagt, at de får halvanden time hver dag til telefon, spil og alt det der. Men vi kan godt sidde og se et program på fjernsynet sammen, det er ikke det,« siger han i podcasten.

Den begrænsede skærmtid er dog ikke lige velset hos børnene, fortæller Søren Rasted.

»Det gør altså også, at mine børn irriterer sig over, at de keder sig. Og det kan jeg godt lide, for det gjorde jeg også selv,« fortæller han og fortsætter:

»Og jeg svarer dem nøjagtig det samme, som min mor sagde til mig, når de siger ‘far, jeg keder mig.’ ‘Det er godt for dig. Godt for dig,’« fortæller han grinende.

Søren Rasted har også spillet sammen med sin nevø, Nicolaj Rasted, i bandet 'Hej Matematik'.
Søren Rasted har også spillet sammen med sin nevø, Nicolaj Rasted, i bandet 'Hej Matematik'. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere

Årsagen til, at der er sat en grænse for børnenes forbrug af blandt andet deres telefoner, skyldes, at Søren Rasted frygter, det kan gå ud over deres kreative evner.

»Vi ved godt inderst inde, at det er der, vi begynder at bruge vores fantasi og vores hjerner, og det tror jeg er rigtig, rigtig sundt i dag, at vi ikke bare lader dem gøre, hvad de vil, fordi jeg er sgu ret bange for, at mange børn bare har lyst til at sidde med deres telefon og spille,« siger han.

Selv om Søren Rasted forsøger at begrænse sine børns brug af telefoner og spil, så er han godt klar over, at det er et problem, som har været der i mange år.

»Da vi (Søren Rasted og Mattias Hundebøll, red.) voksede op, der var der jo også bip-bip-spil, og der så man også for meget fjernsyn, så det er ikke helt ukendt for os. Men der er bare noget ved telefonen i dag, som er så meget mere spændende end et donkey-kong-spil var,« siger Søren Rasted.