Det så ellers ud til at være den store redning, da Casper Knudsen overtog sin fars livsværk og efterfølgende smed ham på porten, efter at firmaet var havnet i en kæmpe altankrig, hvor millionerne fossede ud.
Men siden er det gået så meget ned ad bakke, at Danmarks største altanfirma – altan.dk – nu er gået konkurs, og en ledende medarbejder er blevet politianmeldt.
3.000 altaner om året, og tilbud ude for op mod én milliard kroner.
Så lys så fremtiden ud for altan.dk tilbage i 2018, hvor Danmarks største altanvirksomhed havde kronede dage.
Forinden havde ellers været et par hårde år, hvor millionerne var væltet ud, men i 2018 så alt atter lyst ud for det dengang mere end 20 år gamle firma.
Stifteren Peter Knudsen fra Sorø havde ladet sønnen Casper Knudsen overtage virksomheden. Og den unge Knudsens nye og markante ledelsesstil fik hurtigt vendt et underskud på 32 millioner kroner til et overskud.
Casper Knudsen startede blandt andet med at smide sin far ud af virksomheden, hvilket vakte opsigt.
»Første dag, jeg kom ind og overtog, sagde jeg, »hvis jeg skal styre det her, så skal du ikke være her mere, far«,« fortalte Casper Knudsen i 2018 i et interview med Berlingske.
Det var hans far, Peter Knudsen, der i sin tid havde startet virksomheden. Først som Ringsted Bygningsentreprise tilbage i 1994, og i 2006 blev altan.dk stiftet.
Peter Knudsen havde øjnet tidens trend med altaner, da modebølgen skyllede ind over Danmark, og millionerne rullede ind hos altan.dk.
Peter Knudsen red på en bølge af succes – lige indtil en kæp blev stukket i hjulet i 2017.
Altan.dk’s største konkurrent Min Altan undrede sig over, at altan.dk tilsyneladende ikke opsatte altaner på den måde, som byggetilladelserne foreskrev.
Det fik både Frederiksberg og Københavns Kommuner til at stramme op på dokumentationskravene.
Det betød blandt andet, at Altan.dk skulle fremvise en masse dokumentation for det arbejde, de allerede havde udført, hvilket ifølge Casper Knudsen førte til manglende byggetilladelser, da hele maskineriet hos kommunen var gået i stå.
Regnskabet for 2017 viste et underskud på hele 32 millioner kroner, og måske var det derfor, at Per Knudsen så velvilligt lod sønnen 'smide sig ud'.
Han vidste godt, at der skulle nye kræfter til. Og han virkede da heller ikke særlig indigneret:
»Han er stræbsom. Dynamisk. Utålmodig. En hård hund, men en god leder. Han leder med computeren, hvor jeg måske ledte lidt med maven. Han reddede firmaet,« forklarede han om sønnens evner i samme interview med Berlingske.
Casper Knudsen strømlinede virksomheden, skar til og fik sågar medarbejdere til at gå ned i løn for at redde livsværket.
I midten af 2018 frygtede Casper Knudsen, at endnu et millionunderskud ville tikke ind. Men det skete ikke.
Det lykkedes altan.dk at komme ud af 2018 med et beskedent overskud på 851.000 kroner, men derved var problemerne ikke slut.
I marts 2021 blev firmaet ramt af endnu en ballade, da Berlingske kunne fortælle, hvordan Frederiksberg Kommune nægtede at godkende ophængningen af 52 fejlbehæftede altaner på ejendommen Rahbekshus. Altanerne var ikke blevet opført med de detaljer som kommunen havde ønsket, og efter et længere tovtrækkeri endte det med, at altan.dk valgte at skrotte altanerne og levere nye for egen regning. En dyr udskrivning for altanfirmaet.
Sagen afslørede også andre problemer og gav nye ridser i lakken hos altan.dk, da det kom frem, at altanfirmaet i mindst 13 tilfælde tidligere havde produceret altaner til ejendomme i kommunen allerede inden byggetilladelsen var i hus. I et enkelt tilfælde var altanerne endda også blevet sat op.
Sagen fik kommunens konservative rådmand Nikolaj Bøgh til at rase:
»Det ser ud til at være en forretningsstrategi, at firmaet spekulerer i at producere altaner uden at afvente endelig sagsbehandling og byggetilladelse, og vi vil ikke tages til indtægt for, at man i Frederiksberg Kommune lettere kan få tilgivelse end tilladelse«, sagde han.
Altan.dk overlevede sagen, og der kom ro på altanfirmaet, der gennem årene også udvidede til at levere elevatorer til gamle ejendomme.
I begyndelsen af 2023 virkede det da også til at se lyst ud.
Da virksomheden i april offentliggjorde regnskabet for 2021/ 2022 viste det et millionoverskud på 2,6 millioner kroner og en egenkapital på 33 millioner kroner.
I ledelsesberetningen beskrives resultatet som 'tilfredsstillende’.
Men alligevel gik det helt galt. Tirsdag kunne Ekstra Bladet afsløre, at gældstyrelsen havde begæret altan.dk konkurs, og at en ledende medarbejder var blevet politianmeldt.
B.T. har forsøgt at få svar på, hvad der er gået så galt for altan.dk. Firmaets presseansvarlige Morten Huse Eikrem-Jeppesen henviser til kurator Cathrine Wollenberg Zittan.
Trods gentagne opkald og sms’er er det ikke lykkedes B.T. at få en kommentar fra kurator.
Morten Huse Eikrem-Jeppesen henviser desuden til den pressemeddelelse, som altan.dk har sendt ud i forbindelse med konkursbegæringen, hvori der blandt andet står:
'Umiddelbart efter at selskabet modtog konkursbegæringen, har selskabet med bistand fra selskabets revision og med juridisk bistand indledt et udredningsarbejde.'
'Mens udredningsarbejdet har stået på, har det været forsøgt at sikre den fortsatte drift ved at undersøge mulighederne for at tilføre Altan.dk mere kapital og/eller et helt eller delvist salg af virksomheden. Dette har ikke været muligt.
Desuden oplyses det, at udredningsarbejdet har medført, at ledelsen har bortvist og politianmeldt en 'ledende medarbejder i selskabets økonomifunktion'.
B.T. har også forgæves forsøgt at få fat i ejer og direktør Casper Gorm Knudsen, men det har været umuligt at komme igennem.
Morten Huse Eikrem-Jeppesen oplyser, at altan.dk's ledelse ikke har yderligere kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.