Lyt til artiklen

Efter 14 år har Alan Cumming leveret sin royale orden tilbage.

Den skotske 'The Good Wife'-skuespiller modtog Den ypperligste orden af det Britiske Imperium i 2009 af den afdøde britiske dronning Elizabeth for sin profession og sin aktivisme for LGBTQ+-sagen.

Men tiden er en anden i dag, mener Alan Cumming. Så for nylig leverede han sit lille guldkors med det røde bånd tilbage til kongehuset.

'Dronningens død og de efterfølgende samtaler om monarkiets rolle og især måden, hvorpå det britiske imperium har profiteret på bekostning (og dødsfaldet) af oprindelige folk over hele verden, har virkelig åbnet mine øjne,' skriver den 58-årige skuespiller i et opslag på Instagram.

Den britiske skuespillerinde Keira Knightley er også - tilbage i 2018 - blevet udnævnt til Officer af Ordenen for det Britiske Imperium. Hun har dog beholdt sin indtil videre.
Den britiske skuespillerinde Keira Knightley er også - tilbage i 2018 - blevet udnævnt til Officer af Ordenen for det Britiske Imperium. Hun har dog beholdt sin indtil videre. Foto: VICTORIA JONES
Vis mere

Samtidig er der de seneste 14 år sket meget med LGBTQ+-rettigheder, mener Alan Cumming. For dengang var det betydningsfuldt, at dronningen hædrede hans arbejde for sagen. Men nu bliver det overskygget af en ny erkendelse.

'Det er nu mindre potent, end de betænkeligheder, jeg har forbundet med imperiets giftighed,' skriver Alan Cumming.

'Så jeg har returneret min hæder, forklaret mine grunde og gentaget min store taknemmelighed for at have fået den i første omgang. Jeg er nu tilbage til at være almindelige, gamle Alan Cumming igen,' slutter han.

Det britiske kongehus har ikke kommenteret den tilbageleverede orden.