Den amerikanske skuespiller Selma Blair fortæller nu i et opslag på Instagram, at hun er ramt af multipel sklerose.

Diagnosen fik hun tilbage i august i år, men det er først nu, hun deler nyheden om sit helbred med sine mange fans, skriver CNN.

Symptomerne mærker hun dagligt. Hun føler sig stærkt invalideret af sklerosen, som er karakteriseret ved at være en kronisk neurologisk sygdom, der rammer som en betændelse i centralnervesystemet.

Sygdommen medfører en lang række symptomer, som f.eks. følelsesløshed, sløret syn og problemer med koordination og balance.

Dette billede er taget i januar i år, da Selma Blair gæstede et modeshow.
Dette billede er taget i januar i år, da Selma Blair gæstede et modeshow. Foto: VALERIE MACON
Vis mere

'Jeg falder somme tider. Jeg taber ting. Min hukommelse er svækket,' skriver Selma Blair bl.a. i sit opslag.

I USA er ca. 400.000 mennesker ramt af sygdommen, mens det i Danmark er omkring 13.500, der lider af sklerose. Antallet både i Danmark og på verdensplan er støt stigende.

Lægerne kender ikke den præcise årsag til, at sygdommen opstår, men visse miljøfaktorer kan spille ind. Det gælder f.eks. rygning og mangel på D-vitamin.

Også genetik kan spille en rolle i udviklingen af sygdommen.

Selma Blair.
Selma Blair. Foto: MARIO ANZUONI
Vis mere

Den 46-årige kvinde fortæller i opslaget, at hun i årevis har haft symptomer på sygdommen, men at hun ikke har taget tegnene alvorligt. Først da en veninde tvang hende til at konsultere hendes bror, som er læge, fik Selma Blair vished.

Hun håber, at hun med sin åbenhed omkring sygdommen kan 'give håb til andre' og opmuntre folk til at søge hjælp, hvis de har brug for det.

Selma Blair takker i den forbindelse også sin arbejdsgiver Netflix for at have forståelse for hendes situation og begrænsninger i hverdagen.

Multipel sklerose kan endnu ikke helbredes, men der findes lægemidler, som kan påvirke og bremse sygdomsforløbet. Derfor er det vigtigt, at man får en diagnose og ikke ignorerer eventuelle symptomer.

Skuespilleren er bl.a. kendt for sine roller i filmene 'Cruel Intentions' og 'Legally Blonde'.