Silas Holst har til tider et hektisk arbejdsliv, der kræver mange lange aftener på scenen. Derudover er han også far til to børn, og det kan være svært at få alting til at gå op. I den forbindelse er han glad for, at de er tre forældre om børnene, for så er der altid en til at tage over, samtidig med at de hver især kan udleve deres drømme.

Hvornår vidste du, hvad du ville bruge dit liv på?

»Da jeg var barn, var jeg helt sikker på, at jeg skulle være statsminister, når jeg blev stor. Det var min eneste drøm. Så blev jeg teenager, og jeg fandt ud af, at det ville jeg nok ikke blive med mit karaktergennemsnit. Jeg kommer fra en familie, hvor der er mange dansere, og så hørte jeg rigtig mange historier om aftener på teateret og forestillingerne.«

»Jeg tror egentlig, at jeg fra starten af gymnasiet vidste, at jeg ville ind på teaterskolen, så jeg var måske 15 år gammel, da jeg opdagede, hvad jeg ville arbejde med. Jeg har aldrig nogensinde været i tvivl efterfølgende om, hvorvidt det var det rigtige for mig, for jeg glæder mig stadig til at skulle på arbejde, og det har jeg gjort de sidste 20 år. Når man stadig glæder sig hver dag, tror jeg, at man har valgt rigtigt.«

Hvad er den største udfordring ved dit arbejdsliv?

»Det er at få familielivet til at fungere samtidig. Det er jo aftenarbejde meget af tiden. I perioder af året er jeg på aftenarbejde i de tre måneder, hvor vi har forestillinger. Og det er jeg to gange om året. Så det er med at prøve at passe børn ind, så man ser dem i løbet af dagen.

»Det kan godt være lidt en udfordring at få et helt liv med børnene og aftenarbejde til at gå op. På den måde er jeg rigtig glad for, at vi er tre forældre, for så er der altid en, der kan tage over. Det er jo rigtig godt, når man har sådan et job, som jeg har. Der er noget rigtigt i citatet om, at det tager en hel landsby at opdrage et barn.«



Føler du nogensinde, at du går på kompromis med dit familieliv på grund af dit arbejde?

»Jeg synes faktisk ikke, at jeg går på kompromis, men jeg kunne godt tænke mig, at jeg kunne dele mig og være flere steder på en gang. Det tror jeg, rigtig mange forældre godt kunne tænke sig. Men jeg synes, at jeg har lært mig selv, at når jeg er et sted, så er jeg der uden at have dårlig samvittighed.«

»Når jeg arbejder sådan, betyder det jo tid væk fra mine børn, men jeg tror også på, at jeg bliver et gladere menneske og en bedre far af at have et arbejde, som jeg virkelig elsker. Og at jeg på den måde også opnår mine egne drømme og mål. Jeg er også stolt af at vise mine børn, at det kræver hårdt arbejde at opnå sine mål.«

»Livet er ikke bare en badeferie. Og det samme den anden vej rundt, når jeg så er sammen med mine børn, er jeg meget til stede med dem og prøver ikke at tænke for meget på arbejdet.«

Er du god til at være til stede?

»Jeg har i hvert fald prøvet at lære mig selv at være god til at være til stede. Uden at stresse mig selv ihjel. Når jeg har mine børn og er sammen med dem, så prøver jeg vitterligt at være sammen med dem. Så kan resten af verden bare fortsætte derudad. Alt andet er ligegyldigt på en eller anden måde. Og når de så sover, kan man få klaret pligterne.«

Hvad er fordelen ved din type arbejde?

»Luksussen ved mit arbejde er, at når jeg har fri, så har jeg vitterligt også fri i en periode. Så kan jeg hente mine børn tidligt fra institution eller helt beholde dem hjemme. Eller tage dem med på ferie og have en masse kvalitetstid sammen. Så på den måde er mit arbejde jo bare enormt komprimeret, men det har jo også den fordel, at jeg har rimelig lange perioder fri. Det giver mig en ret god balance, for jeg kan i perioder have mine børn hele tiden. I stedet for at man kun lige når at se dem to timer engang imellem. Det fungerer bare godt for mig og mine børn. De har heller ikke været vant til andet.«