Tredje gang er lykkens gang, siger introteksten til Huxi Bachs foreløbigt andet one man show, HJÆLP, som havde premiere i aftes. Det behøver vi ikke vente på. Professor Huxi er i topform og rammer fuldstændig plet.

Jeg må indrømme, at jeg på forhånd var venligt stemt over for Huxi Bach inden aftenens premiere på Teatret Bremen. Jeg er bare ikke meget for at skifte kanal, radioprogram eller avis, når Huxi har ordet. Fordi han altid har noget vedkommende at sige. Noget klogt. Og noget sjovt.

HJÆLP fra professor Huxi

Men derfra - og så til at stå på en scene i små halvanden time - er der alligevel et stykke vej. Et meget kort stykke, viste det sig. For Huxi Bach er genial. Som underholder, komiker, retoriker og … videnskabsmand. Det sidste har han net-købt sig til for sølle 85 Euro (på tilbud), og med dén titel på cv’et er han manden, der lige får skitseret, hvor godt – eller hvor skidt – det står til her til lands.

For vi har brug for hjælp, og dét ved vi godt. Det er noget galt – helt galt – med både klimaet, regeringen, oppositionen, svinetransporten … og meget mere.

Det er satire på højniveau. Med fakta. Om forskellen på Hækkerup og Hitler, sandheden om SF, særlige mails fra folkeskolelærere i lockout-humør(fra Hjørring) og kommentarer til - og fra - vor herre (i bar røv).

HJÆLP’en er nær

Og det er her, blandt mange andre ting, Huxi træder til. Og hjælper. Med fakta. Leksikon. Og professorkasket. Og man sku’ simpelthen ha’ været der. I aftes, på Bremen. For pointerne og guldkornene poppede konstant. På nordjysk – og i ditto tempo. Pauser. God tid. Roligt. Velovervejet, forberedt til fingerspidserne og sindssygt prof!

Velkommen til forelæsning

Det er ikke et comedy-show, det her. Det er meget mere. Lykkeligt befriet for let falden på halen-humor og tilsvininger af tilfældige semikendte, fuldstændig renset for klichéer og til gengæld fedet op og proppet med svine-elegant humor, der sgu maner til eftertanke. Og en hel del grin.

Manden selv kalder det for ’en uautoriseret forelæsning’. Og det er, hvad det er. Hvis vi altså sletter ’u’et. Ikke mindst efter professor(selv)udnævnelsen. Og var der flere af den slags forelæsninger, var jeg klar til four more years på universitetet med det vuns!

Show med mere end sjov

Huxi Bach er en opvisning i, hvor meget federe et ’show’ bliver, når man for alvor har noget på hjerte. For gu’ er han sjov. Men han er meget mere end dét, han kan ikke la’ vær’, og det skal han helst heller ikke! Han samfundsrevser og skyder politikerened fra højre til venstre. Men elegant. Og taber ikke hverken timing eller tråd i ét sekund. Og han spiller – vist nok – bare sig selv.

Jeg kan ikke beslutte mig for, om manden bliver nødt til at gå ind i politik eller bare kan nøjes med at gøre os klogere – på den sjove måde og med eller uden professorhat - i et dagligt tv-program de næste 30 år. De seks stjerner er i hvert fald nemme at finde.

Huxi Bach, showet 'Hjælp', Bremen. Spiller de næste uger.