Flere Zentropa-folk siger farvel til Zentropa og Peter Aalbæk Jensen

Mads Brügger - FARVEL

Radiochef og filminstruktør, der på Zentropa har instrueret ’Det røde kapel’, en satirisk film om en gruppe handicappedes tur til Nordkorea, samt filmen ’Ambassadøren’, hvor Brügger udstiller korruption i Afrika. Han har nu forladt Zentropa og samarbejder med producent Peter Engel i et nyt selskab.

Casper Christensen - FARVEL

Casper er kongen af dansk standup og comedy, og han har lavet både serien ’Langt fra Las Vegas’ og ’Klovn’ hos Zentropa. Men nu er det slut. Et samarbejde på næsten ti år er forbi, og det er planen, at en efterfølger til den vanvittige, succesrige ’Klovn-film’ skal uden for Zentropa-regi.

Per Fly - FARVEL

Han skabte for Zentropa de prisbelønnede film ’Bænken’, ’Arven’ og ’Drabet’. Han er nu tilknyttet Meta Film, der ejes af producent Meta Louise Foldager. Hun har også forladt Zentropa. Fly siger, at han ’forlod Zentropa i god ro og orden for at prøve noget nyt’. Han skal for Meta Film instruere filmen ’Pelle Erobreren 2’, en opfølger på Bille Augusts mesterværk fra 1987.

Lone Scherfig - FARVEL

Lone Scherfig har i flere år ikke lavet film hos Peter Aalbæk. Den populære instruktør, der stod bag en af de største danske filmsucceser nogensinde med ’IItaliensk for begyndere’, har de senere år lavet film udenlands. Lone Scherfig er netop begyndt på et nyt filmprojekt, hvor hun skal filmatisere teaterstykket ’Posh’, som er skrevet af den britiske forfatter Laura Wade, og det handler om de unge, rige og begavede på universitetet i Oxford. Filmen skal ikke produceres i Zentropa-regi.

Anette K. Olesen - MÅSKE FARVEL

Hun har det meste af sin karriere lavet spillefilm hos Zentropa. Men med filmen ’Skytten’, der har premiere sidst i denne måned, varsler hun et skifte. ’Skytten’ er lavet hos Nordisk Film, og det vides ikke, hvor hendes kommende projekter skal laves. Hun har også instrueret flere afsnit af Borgen.

Susanne Bier - MÅSKE FARVEL

Susanne Bier har i mange år været synonym med Zentropa og har kendt Peter Aalbæk siden deres fælles tid på Filmskolen i 80’erne. Susanne Bier er en af de mest succesrige og indtjenende instruktører, som Peter Aalbæk og Danmark har. I 1999 stod hun bag filmen ’Den eneste ene,’ der er en af de mest sete danske film gennem tiden. Derudover har hun vundet både en Golden Globe og en Oscar for filmen ’Hævnen’. Det er endnu uvist, hvor Susanne Bier skal producere sin næste film på dansk jord. Hun har fået 120.000 kr. i manuskriptudviklingsstøtte fra Dansk Film Institut til filmen ‘Alice’, men det er stadig uvist, om den bliver til noget. I 2011 oprettede Susanne Bier produktionsselskabet ‘Lowfatfilm’ med Anders Thomas Jensen.

Lars von Trier - STADIG TILKNYTTET

Trier er fortsat tilknyttet Zentropa gennem et nært venskab med Peter Aalbæk Jensen. Han ejer omfattende dele af Zentropa og underselskaber, og folk, der kender ham, siger, at han ’aldrig nogensinde’ bryder med selskabet. Triers kunstneriske succes er afgørende for Zentropas eksistens. Triers næste film ’Nymphomaniac’ om en kvindes sexliv får premiere i år.

Mikkel Nørgaard - STADIG TILKNYTTET

Han er en af de nye, store stjerner i dansk film. Har instrueret både ’Klovn’-serien og ’Klovn’-filmen. Derudover har 38-årige Mikkel Nørgaard også stået bag serien ‘Langt fra Las Vegas’ og ’Anna Pihl’. Mikkel Nørgaard bliver i efteråret aktuel med den første filmatisering af Jussi Adler Olsens bøger om politimanden Carl Mørck. Det er derudover planen, at Mikkel Nørgaard skal stå i spidsen for de næste tre film om Carl Mørck, som Zentropa også har planlagt.

Thomas Vinterberg - STADIG TILKNYTTET

Vinterberg har gennem sin karriere lavet adskillige film hos Zentropa, og han fik sit gennembrud tilbage i 1998 med filmen ‘Festen’. Thomas Vinterberg er lige nu aktuel med ‘Jagten’, der er lavet hos Zentropa. Hans næste projekt menes at være filmen ‘Kollektivet’, der også skal produceres hos Zentropa.

Nikolaj Arcel - STADIG TILKNYTTET

Han fik sit store gennembrud i 2004 med filmen ’Kongekabale’, der for alvor virkeliggjorde udtrykket ’spindoktor’ i danskernes bevidsthed. Senest har Arcel instrureret succesen ’En kongelig affære’, der har taget danskerne med storm. Filmen er en af Zentropas guldkalve de senere år, og filmen er i år nomineret til en Oscar. Nikolaj Arcel skriver for tiden på manuskriptet efter Jussi Adler Olsens anden bog om Carl Mørck, ’Fasandræberne’. Arcels næste projekt som instruktør bliver en Hollywood-film, der bliver en filmatisering af thriller-romanen ’The Power of The Dog’.