Jan Eriksens nye krimi slår hårdt som en sommersjus med malurt i bægeret. Ingredienserne er dansk camping på whisky og coke, tilsat småbørn solgt som sex-slaver til den brutale russiske mafia.

En dag i begyndelsen af 1990erne får redaktøren af det ansete ungdomsblad ‘Chili’ et tip om en rød mappe med billeder af ganske små, seksuelt misbrugte børn.

Han sender to reportere ud til det hus i Nærum, hvor billederne er taget, men da de bliver smidt på porten, indser Jan Eriksen - som redaktøren hedder - at hans opgave ikke er at lege politi. Derfor overdrager han sagen til myndighederne.

25 år senere kan Jan Eriksen, der nu er blevet kulturredaktør på BT, ikke fortrænge historien om de små børn, der bliver solgt som sex-slaver. Han følger Maddie-sagen om en fire år gammel britisk pige, der forsvinder fra en feriebolig i Portugal. Sammen med omfattende research bliver de to sager grundlaget for 'Alt det som ingen ser', som Eriksens nye, anden krimi hedder.

Det begynder med bortførelsen af et barn på en nordsjællandsk campingplads, hvor der både drikkes og ryges. Hurtigt lærer vi et netværk at kende, der bortfører ganske små børn, der misbruges som sex-slaver både fysisk og på film. Netværkets kundekartotek omfatter førende embedsmænd på Slotsholmen. Det hele organiseres af den russiske mafia, der betragter danske småbørn som superstjerner - og får dollartegn i øjnene ved tanken om, hvad det prominente kundekartotek kan omsættes til i kontanter.

Ikke mindst skildringen af mafiaens gemmested fjernt fra alverdens GPS  i den hviderussiske urskov, hvor bisonokser, elge, losser, ulve, jærve og bævere ‘stiller tørsten' er foruroligende, men også dybt fascinerende læsning.

Også beskrivelsen af pædofili-ringens lavteknologiske kommunikation med talekort i mobiltelefonen og USB-stik er interessant i tider, hvor internettet går sin sejrsgang. I sexindustriens mest beskidte hjørne gælder det stadig om at undgå at komme på nettet. At undgå at efterlade spor.

Måske henter romanen inspiration i en tabloid verden, men den handler om velfærdssamfundets dystre bagside. Seksuelt misbrug af børn er faktisk det nye sort i spændingslitteraturen. Måske fordi misbruget af børn er så ubegribeligt modbydeligt, at vi har svært ved at sætte ord på det ubehag, det vækker i os.

I 'Alt det som ingen ser' sætter Jan Eriksen ord på modbydelighederne. Men han skaber også en forbindelse mellem velfærds-Danmark, den pædofile sexindustri og den russiske mafia, som mange af os bare ser et glimt af på ferie ude i Europa.

Eriksen skildrer en syg sexindustri, der blandet med whisky, sjusser og coke trives som ål i mudder i dagens Danmark. Han har skrevet en hæsblæsende og tankevækkende krimi om alt det, vi lukker øjnene for. 'Al det som ingen ser' handler om al det, der ikke kommer i avisen, fordi det er for svært at kapere.

Jan Eriksen har blandet en velgørende sommersjus med malurt i bægeret. Den slår hårdt. Måske fordi den sidder i solar plexus.

Jan Eriksen: Alt det du ikke ser, People´s Press, udkommer i dag som e-bog. Den kan købes hos Saxo med 20% rabat med rabatkoden ’btkrimi’*

Roman 'Alt det som ingen ser' udkommer i dag som e-bog. Den kan i en periode
Roman 'Alt det som ingen ser' udkommer i dag som e-bog. Den kan i en periode Foto: Pressefoto
Vis mere