' Mine forældre havde jeg mistet, jeg var blevet skilt, min søn var blevet student'

Næst efter Jussi Adler-Olsen er Sara Blædel den danske forfatter, der sælger flest romaner. 3,5 mio. er det blevet til. Her forklarer hun, hvorfor hun nu bor som udlandsdansker i New York. Hun er hjemme i Danmark for at optræde på BogForum.

Med et salg på 3,5 mio. bøger alene i Danmark er Sara Blædel Danmarks næstmest sælgende forfatter efter Jussi Adler-Olsen. Hun kunne sagtens læne sig tilbage, sofasurfe videre på succesbølgen.

Men på det seneste har Blædel træffet to store valg. Begge mere eller mindre med udgangspunkt i tabet for fire et halvt års siden af hendes forældre og en faster indenfor en periode af bare seks uger.

Såvel den aktuelle romanserie om bedemandens datter Ilka - ‘Ilkas arv’ er netop udkommet - og på et andet plan, beslutningen om at bosætte sig i New York er påvirket af disse dødsfald. For romanens vedkommende inspireret af mødet med en bedemand, der håndterede forældrenes død på en naturlig og venlig måde.

»Hun, bedemanden, hjalp mig virkelig meget. Det var en stor øjenåbner for mig at møde dette menneske, der håndterede noget for mig så ubærligt på den fantastiske måde. På en eller anden måde fødte hendes professionalisme nogle idéer i mig,« siger Sara Blædel, som BT møder dagen før hun optræder på bogmessen BogForum i København.

»Da de mennesker, som jeg havde en fælles historie sammen med, pludselig var væk, var der ikke længere nogen at spørge eller dele den fælles fortid med. Historien om Ilka (opkaldt efter en væddeløbshest. red.), der rejser til Racine i Wisconsin, i fodsporene på sin far, som hun ikke har kendt i 33 år, er inspireret af min følelser dengang,« siger Sara Blædel.

Blædels succes er baseret på ialt ni krimifortællinger med Louise Ricks og veninden Camilla Lind i hovedrollerne. Hverken hendes revisor eller forlaget People’s Press syntes, at det var verdens bedste idé med trebindsserien, hvor den kantede og akavede Ilka har hovedrollen i stedet for Louise. (Første bind hedder 'Bedemandens datter'). I hvert fald ikke indtil det viste sig, at de nye romaner solgte bedre Ricks-serien.

»Jeg kunne godt have skrevet en tiende Louise-roman, den ville være kommet lige i bølgen af Boghandlernes Gyldne Laurbær, som jeg modtog i 2014. Men jeg syntes, at jeg havde brug for at prøve noget nyt,« siger Sara Blædel.

Og det nye var altså at rive sig selv op med rode. Blædels søn Adam skulle i forvejen studere en periode i New York. Så hun besluttede at bosætte sig sammen med ham i 'Byen, der aldrig sover'.

»Selvfølgelig hænger det sammen. Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg spurgte mig selv, om jeg skulle gøre det trygge. Eller springe ud uden at ane, hvor langt der var til vandoverfladen. Mine forældre havde jeg mistet, jeg var blevet skilt, min søn var blevet student. Jeg er ikke typen, der køber en større bil. Jeg vil gerne have oplevelser,« siger Sara Blædel, der som hun siger, pludselig stod i en tom lejlighed med udsigt det nye World Trade Center i New York og spurgte sig selv, ‘hvad i alverden har jeg gang i?’.

For øjeblikket er det fast arbejde for hende. Hendes amerikanske forlag har allerede udgivet de første Louise Rick-bøger, seks udgives senere. Det betyder promotionrejser i hele USA. Og i øvrigt er filmrettighederne til romanen 'De glemte piger' købt af et selskab, der vil basere en tv-serie på bogen.

»De sidste seks-syv år har jeg rejst på nogle bogturnéer i USA. Det lyder mere fedt og glamouragtigt end det nødvendigvis er. Jeg har været i en små flækker i udørkener, hvor jeg har tænkt, 'hvad laver jeg her?', indtil jeg kom ind i boghandlen, hvor jeg skulle møde nogle kunder, der ikke anede hvem jeg eller Danmark er. Det er sundt - en læreproces. På en måde er jeg tilbage i 2004, da jeg første gang holdt et foredrag i Randers, hvor der kom to gæster.«

Hvad mener du om New York i dag?

»Jeg bliver glad når jeg går ned på gaden, der ellers kan stinke ad h til, og hvor der er alt for mange biler og for meget larm. Der er en energi i den by. En puls, der fremkommer af de mange forskellige impulser fra meget forskellige mennesker. Det er ikke let at være fremmed i København. I New York er alle fremmede. Alle kommer et andet sted fra… og så er der de fedeste boghandlere, siger Sara Blædel, og understreger, at hun ikke kan forestille sig andet, at hun på et tidspunkt flytter hjem til Danmark.

Her kan du møde Blædel på BogForum i Bella Centret på Amager:

Fredag kl. 14:30: Scenen
Fredag kl. 15:20: Arnold Busck
Lørdag kl. 12:00: People’sPress
Søndag kl. 13:00: Krimimessen Horsens
Søndag kl. 14:00: People’s Press

Sara Blædel:

Sara Blædel, 53, er datter af journalist og Cavlingprisvinder Leif Blædel og skuespillerinde Annegrethe Nissen. Hun er bedst kendt for sin serie af kriminalromaner om kriminalassistent Louise Rick og hendes veninde, journalisten Camilla Lind.

Har grafisk uddannelse som reprokopist. Har været grafisk koordinator hos forlaget Gyldendal.

Blædel skabte i 1993 krimiforlaget Sara B, begyndte i 1995 som journalist og var fra 2001 tilknyttet TV som researcher, tilrettelægger og redaktionschef for forskellige programmer.

Debuterede i 2004 som forfatter med kriminalromanen 'Grønt støv' for hvilken hun modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris. Efterfølgende har hun vundet adskillige priser og været danskernes yndlingsforfatter (Martha-prisen) fire gange. Blædels bøger er udgivet i 33 lande.

Litteraturprisen Boghandlernes Gyldne Laurbær 2014 blev tildelt Sara Blædel for romanen 'Kvinden de meldte savnet'.