Særligt én detalje er værd at lægge mærke til, når det kommer til den afgørelse, der er truffet i retssagen mellem det forhenværende ægtepar Johnny Depp og Amber Heard.

For den detalje kan have været en indirekte besked direkte til sidstnævnte.

Det forklarer den amerikanske advokat og retsanalytiker Emily D. Baker til People.

Det var sent onsdag aften, at dommen faldt i den seks uger lange retssag med de to stridende parter.

Her ses et billede Amber Heard, mens hun onsdag aften ventede på, at dommen ville falde.
Her ses et billede Amber Heard, mens hun onsdag aften ventede på, at dommen ville falde. Foto: EVELYN HOCKSTEIN
Vis mere

Johnny Depp havde først sagsøgt sin ekshustru for 50 millioner dollar og anklagede hende for ærekrænkelser, efter hun i 2018 havde skrevet en klumme, hvor hun beskrev sig selv som en offentlig person, der har oplevet vold i hjemmet.

Amber Heard sagsøgte efterfølgende sin eksmand for 100 millioner dollar for at kalde hende en løgner.

Da dommen faldt onsdag aften, gav et enigt nævningeting Johnny Depp medhold i sit søgsmål, og Amber Heard blev dømt til at betale ham 10 millioner dollar i såkaldt 'erstatningsskade' og 5 millioner i såkaldt 'strafskade'.

Dog fik hun også medhold i et af sine tre anklagepunkter mod ham, og han blev derfor dømt til at betale hende en erstatningsskade på 2 millioner dollar.

Arkivfoto af Johnny Depp foran retsbygningen.
Arkivfoto af Johnny Depp foran retsbygningen. Foto: DREW ANGERER
Vis mere

Til People kalder retsanalytikeren Emily D. Baker først og fremmest resultatet for 'underligt', da begge parter vandt – omend Johnny Depp vandt alle sine anklager om ærekrænkelse, mens Amber Heard tabte to.

Derfor kan det være en idé at se på, hvad de er dømt til at betale, forklarer hun:

»Det, jeg synes taler tydeligst, er, at nævningene tilkendte 10 millioner i erstatningsskade til Johnny Depp og 5 millioner i strafskade, selvom det bliver reduceret af retten, fordi Virginia (hvor retssagen blev afholdt, red.) ikke tillader mere end 350.000 dollar i strafskade,« forklarer Emily D. Baker med henvisning til, at Amber Heard dermed står til at skulle betale en samlet erstatning på 10.350.000 dollar (der svarer til lidt mere end 72 millioner kroner).

I USA kan man dømmes til at betale en erstatning til offeret, 'erstatningsskaden', mens retten også kan dømme den tiltalte til at betale en 'strafskade', der bruges til at straffe den tiltalte i forhold til de 'skader', som det vurderes, at vedkommende har gjort sig skyldig i at have forårsaget.

Her ses parret sammen i 2015.
Her ses parret sammen i 2015. Foto: GIUSEPPE CACACE
Vis mere

»Strafskade er strafskadeserstatningen, der siger, at vi ikke kan lide, hvad du gjorde. Og de 5 millioner er, tror jeg, en besked,« fortæller den amerikanske retsanalytiker.

For da det kom til Amber Heards erstatningssøgsmål mod Depp, tildelte nævningene hende 2 millioner i erstatningsskade, men ingenting i strafskade.

»Jeg tror, det er den mest klare besked, juryen sendte,« fortæller Emily D. Baker til People.

Hun får opbakning af familieretsadvokaten David Glass, der til samme medie forklarer, at den strafskade, som nævningetinget tildelte Johnny Depp, kan ses som et udtryk for, at juryen mente, at Heard »havde gjort det med vilje for at skade ham«, og at de »ikke troede på hende«.

Både Amber Heard og Johnny Depp har udsendt udtalelser, efter dommen er faldet. Førstnævntes kommentarer til dommen kan du finde HER, mens du kan læse sidstnævntes HER.