Hidsig. Opmærksomhedskrævende. Det er nogle af de gloser, som Thomas Rode Andersen hæfter på sine kolleger i kokkenes superliga.

Christian Bind: En rollemodel, man ikke skal efterleve

Christian Bind ejer Restaurant Bind. Tidligere chefkok på Chez Paul, Fakkelgaarden.

'Følelseskold' og 'konfliktsky' er blot nogle af de gloser, som Thomas Rode bruger om sin læremester.

- Jeg overvejede, om jeg skulle kalde ham noget andet i bogen, men der står jo også meget godt om ham. Der er mange ting, jeg ikke havde opnået, hvis det ikke havde været for Christian Bind.

til bm M/S f Rasmus Kofoed

Rode fortæller bl.a., hvordan han ikke selv kunne få fri til sin fars 50 års fødseldag, mens Bind selv holdt fri på sine børns fødselsdage.

- Hvis man udstikker nogle regler for andre menesker, må man selv være den første til at efterleve dem. Hvis der skal arbejdes længe, så er det alle sammen, der bliver. For mig fremstår han som en rollemodel, man ikke skal efterleve.

Jean-Louis Lieffroy: Jeg gav ham sparket

Jean-Louis Lieffroy var chefkok på Falsled Kro i årene 1971-2009, hvor Thomas Rode Andersen var souschef, før han kom til Kong Hans Kælder.
 

I 2008 var Rode, sammen med familien Grønlykke, der ejer Kong Hans Kælder og Falsled Kro, med til at give sin gamle chef sparket.

- Det var en meget mærkelig situation. Jeg havde det fantastisk godt med ham, og jeg så meget op til ham. Jeg har enorm stor respekt for ham, men han skulle jo til at gå på pension. Jeg har ikke talt med ham siden, og det er jeg rigtig ked af, for jeg holder meget af ham. Men nogle gange sker der bare et eller andet, der skaber en eller anden underlig forvikling, som gør, at det er meget svært at komme videre. Jeg kan godt forstå, hvis han er sur. Sandheden ligger jo nok i en sammenblanding af mange ting. Der er jo enormt mange følelser involveret.

Det er klart, at en mand, der har gået dernede siden 1971 og lige pludselig får at vide, at han ikke skal være der mere, bliver berørt.

Rasmus Grønbech: Jeg sendte ham hjem


Rasmus Grønbech er chefkok og medejer af restaurant Grønbech & Churchill. Var souschef i Kong Hans Kælder i 1996.

Rode og Grønbech er ikke skabt til at arbejde sammen, men øl kunne de to stjernekokke godt drikke. En aften, hvor ovnen drillede, og stress-niveauet var højt i køkkenet, blev Grønbech hidsig, mens Rode forsøgte at kontrollere sitationen, fordi to journalister sad i restauranten og havde fuldt udsyn til køkkenet, hvor scenen udspillede sig. Til sidst blev det for meget for Rode, der sendte sin souschef hjem.

- Jeg har været sindssyg ked af, at jeg bad ham om at gå, men jeg blev jo også sindssyg lykkelig for, at han ringede til mig 14 dage senere. Jeg er ikke sikker på, at jeg havde kunnet have hævet mig over min idiotiske stolthed og gøre det samme.

Rene Redzepi: Han gik helt amok


Rene Redzepi er medejer og chefkok på 'verdens bedste restaurant', Noma. Var souschef på Kong Hans Kælder 1997-2000.

En imponerende kok, kalder Rode ham, og udtrykker den største beundring for hans arbejde - også selvom de to ikke kunne kommunikere i køkkenet, En aften gik Redzepi amok, og det fik Rode til at sende sin souschef hjem.

De to skiltes ikke som venner og så ikke hinanden i et par år. I dag er luften renset mellem dem.

- Jeg kan ikke forklare, hvad der gik galt med René. Jeg synes, det er fantastisk, hvor han er nået til i dag. René har gjort et fantastisk stykke arbejde. Jeg er ikke jaloux.

Bo Bech: Stort behov for at blive bekræftet

Prisvindende kok kendt fra tv-programmet 'Kniven for struben'. Arbejdede som kok i Kong Hans Kælder i 1998.

Bech betegnes af Rode som ' voldsomt opmærksomhedskrævende' med et stort behov for at blive bekræftet.

Men samtidig bliver han også betegnet som særdeles dygtig, med et overraskende roligt overblik.

'Bo havde idéen og famlede aldrig.' skriver Rode om ham, også selv om de to kokke ikke var helt enige om tingene i køkkenet.

Thomas Herman Vi røg hash sammen

Tidligere chefkok på restaurant Nimb i Tivoli, souschef på Kong Hans Kælder i årene 1999-2002 og 2004-2006.

Rode og Herman tilbragte mange timer både i og udenfor køkkenet.

- Thomas Herman og jeg har været ude i så mange sindssyge situationer. På syv år kommer man følelsesmæssigt helt ind under huden på hinanden.

Efter de heftige arbejdsdage på restauranten tog de to ofte en tur forbi Christiania, hvor de købte joints til at slappe af med efter en hektisk arbejdsdag. Til natmad yndede de to gourmetkokke at spise falafler købt på Christiania.

- Det handlede ikke om at ryge sig fuldstændig ned, når man sidder der og er ved at kaste op af træthed. Vi sad jo bare stille og roligt, ligesom når man får sig en fyraftensøl, og kiggede på de her fantastiske husbåde.

Thomas Herman var desuden souschefen, der var ophavsmand til idéen om, at kokkeeleverne skulle gøre rent i sygeplejeuniform.