Hvilken regent bliver Kronprinsen? Svaret vil sikkert blive, at han kommer til at være helt sin egen.

I anledning af Kronprinsens fødselsdag 26. maj har B.T. nemlig været i arkiverne for at se, hvor den nu 51-årige kronprins adskiller sig fra sin mor, da hun stod samme sted i livet.

Èn af de ting, der springer i øjnene, er et interview, som dronning Margrethe lavede med B.T i 1991.

»Ballet, det er min eneste motion, jeg er så dovent anlagt. Jeg er temmelig kropsdoven i virkeligheden. Jeg har ikke tålmodighed til at dyrke sport på en mere systematisk måde.«

Her ses dronning Margrethe sammen med erhvervskvinde Anne Fabricius-Bjerre tilbage i 1991, da Dronningen var på samme alder, som Kronprinsen er nu.
Her ses dronning Margrethe sammen med erhvervskvinde Anne Fabricius-Bjerre tilbage i 1991, da Dronningen var på samme alder, som Kronprinsen er nu. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Til sammenligning er Kronprinsen jo kendt for at være i en anden boldgade med ekstremsport, Royal Run og Sirius-patrulje.

Fælles er de dog om, at begge holder formen selv efter at have rundet de 50 år. Dronningen fortalte yderligere i interviewet:

»Det er et stort hus med lange gange, der skal forceres flere gange om dagen. Det kan jo være, at det holder vægten på plads. Jeg er så heldig, at jeg har forholdsvis nemt ved at holde en rimelig facon på mig selv.«

En anden, knap så positiv ting, mor og søn har tilfælles, er problemer med knæene. Dronning Margrethe blev som 51-årig opereret i sit ene knæ.

LIgesom sin mor er kronprins Frederik ikke bange for at iklæde sig farve. Her ses han i blåt, matchende sin kone, kronprinsesse Mary, ved prinsesse Benediktes fødselsdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
LIgesom sin mor er kronprins Frederik ikke bange for at iklæde sig farve. Her ses han i blåt, matchende sin kone, kronprinsesse Mary, ved prinsesse Benediktes fødselsdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Kongehusekspert Søren Jakobsen fortæller, at Kronprinsen skal tage skavankerne alvorligt, for han skal holde til et langt liv med forpligtigelser på benene.

»Han er glad for at stå på ski, men skisporten er den værste for knæene,« siger han.

Kronprins Frederik er nødt til at tænke 30 år frem, siger Søren Jakobsen.

Et liv som kongelig giver automatisk nogle rimeligt faste rammer, som de fleste medlemmer vælger at følge. Alligevel har Kronprinsen på nogle punkter et ret anderledes liv, end hans mor havde, da hun var i samme alder.

Eksempelvis havde dronning Margrethe voksne sønner, som var ude og leve deres liv - med de dertilhørende forsidehistorier. Som da Kronprinsen blev taget i at sidde i en bil, der blev kørt af hans tidligere kæreste Malou Aamund, som havde en alkoholpromille over det tilladte.

Kronprinsen blev først forælder i en alder af 37 år til sit første barn, prins Christian, som kun for alvor er ved at træde ind i teenageårene nu, så går der formentlig lidt tid, før kørekort og officielle kærester bliver en ting.

Dronningen blev forælder til kronprins Frederik en del tidligere. Hun var nemlig kun 28, da hun kunne skrive mor på sit CV.

En forskel, der også er imellem de to kongelige, er, at deres vej til tronen er lidt forskellige.

Da Dronningen var på Kronprinsens alder, havde hun siddet på tronen i tyve år. Kronprinsen er som bekendt stadig tronfølger med en stadig aktiv mor, hvis 80-års fødselsdag nærmer sig hastigt.

Han er så småt ved at tage flere og flere officielle roller på sig, og han og Dronningen var på en tur til Argentina sammen. I den forbindelse fortalte dronning Margrethe, at hun er meget stolt af sin søn.

Forskelle eller ej, så mener Dronningen, at sønnen er ret fantastisk. Så hun er sikkert ikke nervøs for at give rollen som regent videre til kronprins Frederik.