Lyt til artiklen

Der har været stille omkring Anders Matthesen efter det seneste succes-show, ’Anders’. Som de seneste Anden-show solgte Matthesen mere end hundrede tusinder billetter til turnéen i 2013.

Men nu giver han lyd fra sig igen. I anledning af den kommende Zulu Comedy Festival giver Matthesen eksklusivt to show i Operaen i København 28. august.

»Det ville være lidt for spoileragtigt at afsløre for meget om, hvad det kommer til at handle om. Det bliver en aften med stand-up. Så meget kan jeg sige,« siger Anders Matthesen til BT om showet.

Læs også:

Læs også:

»Operaen er jo et pænt sted, så måske hænger jeg et tæppe op bagved,« tilføjer han.

Selvom Matthesen kalder det et show med ’nyt og gammelt’, er chancen for, at du har set dele af det tidligere, lille. Med ’gammelt’ hentydes til, at enkelte dele af showet har været ’masseret’ ved små workshops, bl.a. på Fanø.

Mindre arbejdsraseri

Matthesen har tidligere udvist lidt af et arbejdsraseri. Han har lavet en masse tv, film, spillet teater, udgivet plader. At der har været stille omkring den populære komiker, betyder ikke, at han har slappet af. Han har bare ikke så travlt længere.

»Jeg tænker meget over, hvad det næste kan blive, også når jeg holder pause. Der kommer hele tiden emner til, og på et tidspunkt begynder der at tegne sig et billede af noget sammenhængende. Det er rigtigt, at det er et par år siden ’Anders’. Jeg har hverken lavet tv, musik eller film i mellemtiden. Det kan måske virke som om, jeg har holdt en lang ferie,« siger Matthesen.

»Jeg har lært af tidligere. I 2004, f.eks., var der ’Jul på Vesterbro’, ’Terkel i knibe ’og ’Simon’ (teater om Simon Spies, red.) indenfor samme år. På det seneste har jeg nok været lidt mere forsigtig med at sætte alt muligt i gang, eller sige ’det lyder fedt, det klemmer vi lige ind’,« siger Anders Matthesen.
Han er ikke meget for at tale evt. kommende projekter.

Grundig destillation

Du er næsten lige blevet 40. Bliver der noget om at runde det skarpe hjørne?

»Det er meget typisk for en stand-up’er at gå på scenen, og sige, ’Hvad er der ellers sket siden sidst?’. Det er rigtigt, at jeg har rundet 40, men spørgsmålet er hvor pisse relevant, det egentlig er? Der er ikke lange bits om det.«

De senere år har stand-up komikere som bl.a. Christian Fuehlendorff og Thomas Warberg baseret deres show på en sammenhængende fortælling rundt om stand-up’en.

»Det er enormt positivt. Jeg har nogle gange selv måtte slås lidt med forventninger om, at det hele skal være anderledes næste gang. For mig er det utrolig vigtigt, at mit show afspejler, hvor jeg er lige nu, hvor det bliver skrevet. Med alderen er jeg blevet mere intuitiv. Det er vigtigt for mig at være ærlig omkring, hvor jeg er. Man skal ikke spille yngre, end man er. Omvendt skal man heller ikke stå og skælde ud på alt nyt.«

Et tveægget sværd

Succes er et tveægget sværd. Den giver opbakning - og forventninger. Mærker du et forventningspres?

»Der er måske en forventning om konstant forandring. I begyndelsen var der mange, der blev sure, når jeg forsøgte at hive tæppet væk under fødderne på dem. Efterhånden er det nærmest blevet en forventning, at jeg gør det. Det ender med at være varemærke. Jeg har fået mange mails og beskeder af typen, ’vi forventer at blive overraskede næste gang’. Den er lidt svær, ikke? Hvordan skal jeg næsten det? Folk skal føle, at jeg har gjort mig umage,« siger Matthesen, og tilføjer:

»Jeg har ikke lyst til at være en ’chokdoktor’, som man lige skal tjekke. Hvor langt hår har han for øjeblikket? Hvilken farve har det? Hvor langt tør han gå? Det er ikke min mission. Lige nu handler det om at prøve at komme tættere på folk; at stå på scenen og mærke folk. Materialet - det skal nok lykkes. Det vigtigste er den der feeling mellem publikum og mig selv,« siger Matthesen.