Onsdag aften modtog Jarl Friis-Mikkelsen et uventet opkald fra Ole Stephensens bror, Erik.

Ole Stephensen havde omkring klokken 18.30 mistet bevidstheden, og trods hurtig indsats fra redningsfolk og læger lykkedes det ikke at genoplive ham.

Familien ville nu orientere pressen om dødsfaldet, men inden da ville Erik Stephensen give Oles gamle ven og samarbejdspartner Jarl Friis-Mikkelsen besked.

En meget rystet og berørt Jarl Friis-Mikkelsen fortæller torsdag til B.T., at han stadig ikke forstår, hvad der er sket.

»Luften gik virkelig ud af mig.«

»Jeg var virkelig i chok i går. Han var jo kun 63 år og var på vej ind i et godt politisk liv,« fortæller Jarl Friis-Mikkelsen.

Efter opkaldet fra Erik Stephensen gik der ikke længe, før Jarl Friis-Mikkelsen indså, at han måtte tage afsked med sin gamle ven.

»Jeg besluttede mig for at tage ind på hospitalet. Så jeg tog derhen i går aftes for at se ham en sidste gang. Jeg havde brug for at sige farvel.«

Jarl Friis-Mikkelsen er glad for, at han på trods af chokket valgte at reagere på sine følelser og tage ud på hospitalet.

»Vi har haft et fantastisk makkerskab . Ole var logiker og matematiker, og han så orden i alting, mens jeg var en idérige tosse som bare fyrede op under idéerne,« fortæller Jarl Friis Mikkelsen om sit årelange kreative samarbejde med nu afdøde Ole Stephensen. Her ses makkerparret i 1999.
»Vi har haft et fantastisk makkerskab . Ole var logiker og matematiker, og han så orden i alting, mens jeg var en idérige tosse som bare fyrede op under idéerne,« fortæller Jarl Friis Mikkelsen om sit årelange kreative samarbejde med nu afdøde Ole Stephensen. Her ses makkerparret i 1999. Foto: Kaspar Wenstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det betød meget for mig. Men jeg er stadig meget rystet, og jeg har ikke rigtig sovet i nat.«

Ole Stephensen og Jarl Friis-Mikkelsen mødte hinanden i 1980, da de ved et tilfælde blev sat sammen til at lave en tv-revy på DR.

Selvom de to mænd var meget forskellige, bemærkede de i løbet af projektet, at de var gode til at arbejde sammen.

»Jeg var sådan et underholdningsmenneske, som havde lavet satire på P3, og Ole var en dygtig og seriøs journalist, så vi kom virkelig fra forskellige steder, men alligevel fungerede samarbejdet rigtig fint.«

Her ses Ole Stephensen sammen med sin bror Erik Stephensen, Jarl Friis Mikkelsen og Jørgen Koldbæk foran Skandinavisk Film Kompagnis skurvogne i Lyngby i marts 1997.
Her ses Ole Stephensen sammen med sin bror Erik Stephensen, Jarl Friis Mikkelsen og Jørgen Koldbæk foran Skandinavisk Film Kompagnis skurvogne i Lyngby i marts 1997. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Der skulle gå et par år, før de to mænd igen fik chancen for at arbejde sammen.

Her havde Jarl Friis-Mikkelsen fået en idé til en tv-serie på Danmarks Radio om to brødre ved navn Øb og Bøv.

»Jeg syntes, at vi havde haft en særlig kemi under arbejdet med revyen, så jeg ringede til Ole og spurgte, om han ville spille min storebror Øb i en ny serie,« fortæller Jarl Friis-Mikkelsen og uddyber:

»Ole har altid virket ældre end mig, så selvfølgelig skulle han spille min storebror.«

Sådan kom Brødrene Øbberbøv til, og det blev begyndelsen på et årelangt samarbejdet mellem de to, hvor de blandt andet lavede de legendariske Walter og Carlo-film.

»Det var starten på en vild og sjov karriere.«

»Vi havde altid en seriøs idé, men det var, som om vi havde behov for at løbe lidt med komedien. Komedien var vores faste følgesvend.«

Nå de to arbejdede sammen, foregik det ofte i et hus i Spanien, hvor de fik ro og tid til at fordybe sig i nye idéer og manuskripter.

Ole Stephensen fik sin filmdebut i 1985 i rollen som den naive steward Walter i filmen 'Walter og Carlo - op på fars hat'. I alt blev det til tre film om de umage makkepar. Billedet her er fra filmen 'Walter og Carlo i Amerika' fra 1989.
Ole Stephensen fik sin filmdebut i 1985 i rollen som den naive steward Walter i filmen 'Walter og Carlo - op på fars hat'. I alt blev det til tre film om de umage makkepar. Billedet her er fra filmen 'Walter og Carlo i Amerika' fra 1989. Foto: Ritzau Scanpix
Vis mere

»Når vi kastede os ud i et projekt, så gik vi all in. Vi skrev sammen hver dag fra klokken ni om morgenen til klokken ni om aftenen. Det var en super spændende og kreativ tid.«

Selvom Jarl Friis-Mikkelsen fortæller, at han og Ole var arbejdsomme og værnede om deres professionelle relation, så oplevede de også mange skøre ting sammen.

Jarl Friis-Mikkelsen husker, hvordan de engang var sekunder fra at få tæsk af en gruppe fiskere i Esbjerg.

»Vi gik ind på en bar, inden vi skulle optræde. Her sad nogle fiskere, og de syntes nok, at vi var nogle irriterende københavnere, for de gik hen til os og sagde, at vi skulle drikke om kap, og hvis vi tabte, fik vi bank.«

»Så tog Ole en stor fadøl og bællede den på måske fire sekunder. Efterfølgende forsøgte jeg at gøre ham kunsten efter, men det gik slet ikke lige så godt, så fiskerne var klar til at give os nogle på tuden,« husker Jarl Friis-Mikkelsen og fortsætter:

»Men så foreslog vi, at vi skulle tage kampen om, men denne gang med Ratzeputz, en virkelig heftig type bitter, i ølkrus. Fiskerne drak det og blev dårlige med det samme, så mens de løb ud til toiletkummen, stak vi af.«

Igennem tiden har makkerparret samarbejdet om et hav af film og tv-serier.

Sidste gang, seerne kunne opleve dem supplere hinanden på skærmen, var i TV 2 Charlie-programmet ‘Ole & Jarl’ fra 2009, hvor de rejste rundt i landet og mødte både kendte og ukendte danskere.

Men de gamle venner har bevaret kontakten og set hinanden jævnligt i det private de seneste år.

Jarl Friis-Mikkelsen fortæller, at det blot er en måned siden, at han sidst fik besøg af Ole Stephensen.

»Han kom forbi en aften for en måneds tid siden med et eksemplar af sin nye bog. Han blev kun kort, men det var dejligt at se ham.«

I oktober udkom Ole Stephensen med biografien ‘Rub og Stub - over stok og sten’. Det var den bog, han kom forbi med til sin gamle ven Jarl.

»Han havde tidligere ringet til mig og spurgt, om han måtte skrive om vores arbejdstid, og det sagde jeg ja til. Det betød meget for ham at skrive om sit liv.«

Jarl Friis-Mikkelsen forklarer, at han stadig er meget rystet over sin vens død, men at han vil huske ham som den sindssygt charmerende og talentfulde mand, han var.

Ole Stephensen efterlader sig sin hustru og to døtre på henholdsvis 19 og 21 år.