Rigmand og advokat Christian Kjær er med ét forvandlet til en social paria, efter dronning Margrethe har frataget ham hans ærestitler.

Royal ekspert og historiker Søren Jakobsen mener, at Dronningens 'straf' af Kjær er meget værre end rettens dom, som han fik, efter han påkørte en mand til et cykelløb.

Torsdag aften kom det frem, at dronning Margrethe har frataget Christian Kjær titlerne som kammerherre, hofjægermester og ridder af første rang af Dannebrog.

Det er sjældent, at Kongehuset tager så drastiske skridt, fortæller Søren Jakobsen.

»Det er noget, man kommer til at huske i mange år.«

Det er dog ikke første gang, Dronning Margrethe hiver ordnene af fremtrædende danskere.

I 2008 mistede Peter Brixtofte sit ridderkors, efter han blev idømt to års fængsel for mandatsvig i Farumsagen.

Tidligere udenrigsminister Erik Ninn Hansen mistede sin dannebrogsorden, da han i 1995 blev idømt fire måneders betinget fængsel for sin rolle i Tamilsagen.

Eksperten roser Dronningen for at trække en skarp grænse for, hvad der er i orden fra et moralsk synspunkt.

»Ved at fratage Christian Kjær ordener og titler, viser hun, at det skal være hæderlige og ustraffede mennesker, som bliver belønnet med de her æresbevisninger,« slår han fast.

Det viser også, at dronning Margrethe ikke lukker øjnene, når der er tale om en ven af Kongehuset.

Christian Kjær blev idømt 30 dages betinget fængsel og en bøde på 10.000 kroner for påkørslen. En forbrydelse, som han i øvrigt nægtede sig skyldig i.

Ifølge Søren Jakobsen er Dronningens straf meget værre end retssystemets, da Christian Kjær er persona non grata i de sociale lag, hvor Dronningen befinder sig.

»Hun har ikke bare frataget ham titler og retten til at gå i en uniform. Hun har også frataget ham det sociale liv, som han har brugt et langt liv på at bygge op,« siger han og fortsætter:

»Fra i dag er han 'væk'. Han er strøjet fra invitationslisterne og får aldrig en kongelig invitation igen.«

Søren Jakobsen vurderer, at vi ikke kommer til at se Christian Kjær til flere arrangementer, hvor det danske kongehus medvirker eller er vært.

»Hun kan jo ikke fratage ham titler og holde private selskaber med ham samtidig,« siger Søren Jakobsen.