Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

To dødsfald tidligt i Rigmor Zobel Ravns liv rystede familien. Det ene var hendes mors død - det andet var et hemmeligholdt og tabubelagt familiedrama. Tabet af den multihandicappede søster, Josephine.

På væggene i Rigmor Zobel Ravns hjem hænger en række sort/hvide portrætter.

Fra et par af dem kigger en ung, lidt genert kvinde med skulderlangt hår frem for sig. Svenske Annika Wicksell - den mor, som Rigmor Zobel mistede, da hun var halvandet år gammel.

Annika Wicksell var blot 29 år og gift på syvende år med Peter Zobel, da hun midt om natten og uden at spænde selen startede sin røde sportsvogn.

Ingen har nogensinde fundet ud af, hvorfor hun den nat i 1971 kørte frontalt ind i et modkørende ægtepar.

Igennem tre uger forsøgte lægerne på Rigshospitalet at redde hende, men de indre blødninger var for kritiske. I dag har datteren kun billederne på væggen og den indbundne bog, som Peter Zobel skrev til hende, tilbage som minde.

- Her står alt om vores mor. Den er svær at læse mere end en side i ad gangen. Måske har det været en slags terapi for ham selv, men den er sød, siger Rigmor Zobel i biografien 'Zobels liv'.

Farmor hjalp storesøster

Blot et par år efter moderens død ramte tragedie nummer to. Foruden sin tre år ældre søster, Caroline Zobel, havde Rigmor Zobel Ravn også en anden storesøster, Josephine. Som beskrevet i 'Zobels liv', tales der i familien ikke meget om Josephine i dag - emnet fremstår mest af alt som et tabu.

Josephine kom til verden knap to år før Rigmor og var født multihandicappet. Da Annika Wicksell døde, tog døtrenes farmor sammen med en barnepige sig af det handicappede barn.

- Jeg troede faktisk dengang, at det var en kusine eller sådan noget, som Rigmor Zobel fortæller det i bogen.

Brud mellem far og farfar

Josephine blev senere årsag til et direkte brud mellem Rigmor Zobels far og farfar, Peter og Hermann Zobel. På et tidspunkt blev Josephine anbragt på et hjem i Århus. En beslutning, farfar Zobel ikke ville acceptere, så han fik hende bragt til sit hjem. Det gjorde Peter Zobel rasende og førte til en alvorlig strid mellem far og søn.

Men Josephines hjerte var så svagt, at hun døde efter en operation i 1973. Hun blev kun lidt mere end seks år gammel.

Rigmor Zobel skulle altså skabe sig en vej i livet uden to af sine allernærmeste. Den vej skulle dog blive langt mere kulørt end hendes mørke begyndelse på livet.

LÆS FØRSTE KAPITEL I ZOBEL-PORTRÆTTET VED AT FØLGE LINKET ØVERST I ARTIKLEN. LÆS TIRSDAG PÅ BT.DK FRA KLOKKEN 09.00 TREDJE KAPITEL: ÆG I HOVEDET OG SUPERSTUDENT

Andre læser også