Lyt til artiklen

Det stod i nekrolog efter nekrolog. At han efterlod sig tre børn. Men i virkeligheden var der fire. I virkeligheden havde han en ‘hemmelig’ datter.

»Men det har altså ikke været nogen hemmelighed overhovedet,« siger hans enke, Mie Vessel Schlüter. Det vender vi tilbage til.

Det er i hendes nye bog ‘På skrå brædder og bonede gulve’ at ‘afsløringen’ om Carina – som datteren hedder – er at finde.

Ifølge den havde tidligere statsminister Poul Schlüter et forhold til en kvinde kort efter, at hans første ægteskab med Majken var slut.

Forholdet varede dog kun kort, og da kvinden efter bruddet opdagede, at hun var gravid, ønskede hun at beholde barnet, som Poul Schlüter betalte børnepenge til.

Men ligesom han i årevis ikke havde noget forhold til hverken moderen eller sin datter, kendte Carina heller ikke til sit fædrene ophav, før hun blev 13.

År senere sendte hun som studerende et officielt brev til den tidligere statsminister, om han ville holde et foredrag på hendes skole. Poul Schlüter genkendte efternavnet. Og sagde ja.

Dét møde blev vendepunktet. Fra da af blev Carina en del af familien og blev tilmed dét af Poul Schlüters børn, som Mie Vessel Schlüter følte sig tættest knyttet til. For hans tre børn Anne Marie, Peter og Søren var allerede voksne og fløjet fra reden, da hun og Poul Schlüter fandt sammen i 1989.

Statsminister Poul Schlüter og Anne Marie Vessel fotograferet i 1989, da de offentliggjorde deres forlovelse.
Statsminister Poul Schlüter og Anne Marie Vessel fotograferet i 1989, da de offentliggjorde deres forlovelse. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Carina var – skriver hun i bogen – en enorm støtte og hjælp i ikke mindst de sidste år af Poul Schlüters liv, hvor helbredet begyndte at skrante, ligesom hun også i de sidste døgn på hospitalet tog over, når Mie Vessel Schlüter havde brug for en pause.

Der gav hun ham også et brev, som Mie Vessel Schlüter læste højt for ham. Heri kaldte hun ham for første gang ‘far’ og kom endnu tættere på ham.

‘Nu synes jeg godt, at jeg kan tillade mig at kalde dig far’, skrev hun i brevet, som sammen med en tøjbamse fra Mie Vessel Schlüters søn Niclas og et foto af sig selv, blev lagt ned i kisten og sendt med på Poul Schlüters sidste rejse.

Ikke som en hemmelighed, der skulle begraves med ham, men som en kærlighedserklæring.

Derfor undrer det også Mie Vessel Schlüter, at flere medier har fremstillet det, som om hendes afdøde mand holdt kendskabet til sin datter skjult, og indikerer, at der eksisterede en pagt om, at ‘hemmeligheden’ først måtte komme frem efter hans død.

Ifølge Mie Vessel Schlüter har det aldrig været en hemmelighed, at Poul Schlüter havde fire børn.
Ifølge Mie Vessel Schlüter har det aldrig været en hemmelighed, at Poul Schlüter havde fire børn. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Der var overhovedet ingen pagt,« understreger hun og fortæller, at såvel hun som Poul Schlüters anden kone Lisbeth fra starten havde kendskab til, at han havde endnu en datter.

»Vi har jo set Carina hjemme privat, hun har været med til fødselsdage og da Pouls 90-års fødselsdag blev fejret på Børsen.«

»Så det undrer mig da, at pressen ikke har spurgt om det før. At det nu pludselig er en stor nyhed. Men sådan er det,« siger Mie Vessel Schlüter og tilføjer så:

»Der er intet hemmeligt over det.«