For to år siden under #Metoo stod den 63-årige filmproducent Peter Aalbæk for skud. For at smække sine elever i numsen, for at presse dem til nøgenbadning og komme med udråb som 'Kan fissen snakke?'

Han har aldrig før fortrudt sin opførsel, men da B.T. møder Peter Aalbæk i Filmbyen i Hvidovre, bløder han op og indrømmer, hvornår han gik for langt.

Han ligner og lyder ellers som den 'Ålen', alle kender, da B.T. ankommer. Hænger i en sofa med smørret smil og krøllet polo, så mavesækken stikker frem.

Og råber ud til en medarbejder:

Fra sit trygge hjem i Herfølge har Peter Aalbæk erobret den store verden. Men altid med basen i behold. Her bor han med sin kone.
Fra sit trygge hjem i Herfølge har Peter Aalbæk erobret den store verden. Men altid med basen i behold. Her bor han med sin kone. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Har jeg klappet dig i røven i dag?«

Medarbejderen ryster på hovedet ad ham, og 'Ålen' henviser B.T. til sofaen overfor.

»Jeg har altid givet smæk. Lige siden vi startede, og jeg giver smæk stort set hver dag.«

»Men hvis jeg smækker elever, skal jeg forlade firmaet. Jeg ville gerne, men jeg må ikke for ledelsen,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Som konsekvens af #Metoo blev han sat uden for Zentropas ledermøder og havde ikke længere elever under sig.

»Så jeg drikker to-tre flasker vin om dagen, kommer ind ved frokosttid og råber uforskammetheder,« siger han uden det smørrede smil viger en millimeter.

Forbuddet mod smæk kom også, efter Arbejdstilsynet var forbi i 2017.

Når elever havde dummet sig, kunne de vælge mellem tre smæk i numsen eller at luge ud i Peter Aalbæks hønsehus
Når elever havde dummet sig, kunne de vælge mellem tre smæk i numsen eller at luge ud i Peter Aalbæks hønsehus Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Jeg har ydmyget mine elever, men næsten alle har rejst sig og er kommet stærkere ud. Jeg undskylder intet og fortryder intet,« siger Peter Aalbæk, der i dag er telefonpasser og idemand.

Men hvorfor har du overhovedet behov for at smække?

»Har I kvinder i nærheden af jer eller hvad? Får de ikke et klask i røven? Jeg begærer alle kvinder. Min kone får i hvert fald klør fem fire gange om dagen,« siger Peter Aalbæk.

I Zentropas mødelokale står der nærmest Peter Aalbæk på alt. Her er plakater af manden nøgen. Plakater af hans band, hvor der står 'skodjazz'. Ophængte artikler, hvor der står, at han er talentløs.

Det er her, han har holdt utallige 'cigarfester' med nøgensvømning, smæk og konkurrencer om, hvem der smed mest tøj.

Festen sluttede med #Metoo. Ni tidligere medarbejdere anklagede Peter Aalbæk for sexchikane i et avisindlæg.

Kan du ikke forstå, at de har følt sig sårede og krænkede?

»Ingen skal gå psykisk ned på det, og selvfølgelig har jeg været for grov og for bisset, men forbløffende få er stoppet her i tre årtier. 'Undskyld' falder mig svært.«

Men hvorfor har du haft behov for at holde andre nede?

»Det er ikke ment sådan. Jeg drillede eleverne og provokerede dem. Som et hvilket som helst fodboldhold klasker hinanden i røven,« siger Peter Aalbæk.

Og der er ikke foregået noget bag lukkede døre?

»Man kan beskylde mig for meget, men ikke for at skjule det.«

Peter Aalbæk Jensen opfandt en tegneseriefigur som direktør med cigar i mund. Det gav enorm branding.
Peter Aalbæk Jensen opfandt en tegneseriefigur som direktør med cigar i mund. Det gav enorm branding. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

Hvad med den praktikant, der blev fyret, fordi hun ikke ville nøgenbade med dig?

»Det var ikke derfor, hun blev fyret. Det er en lodret løgn,« siger Peter Aalbæk, der ikke er til at hugge eller stikke i.

Ud over smæk som straf skulle elever fodre Lars von Triers katte, hente mad til Peter Aalbæks grise og gøre rent.

»Uddannelsen er som et gammeldags militærforløb. De ender som mine værste konkurrenter.«

Peter Aalbæk fik faktisk opbakning. 88 andre tidligere elever svarede i et brev, at de aldrig har følt sig misbrugt.

Men en gang imellem gik han for langt, indrømmer han.

Han havde en elev, der stammede og var enormt usikker på sig selv.

Peter Aalbæk Jensen viser rundt i filmværksteder og Zentropas arkiver. På væggen hænger der citater af formand Mao. Det var Lars von Triers ide.
Peter Aalbæk Jensen viser rundt i filmværksteder og Zentropas arkiver. På væggen hænger der citater af formand Mao. Det var Lars von Triers ide. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Ingen andre filmskoler kunne drømme om at tage hende ind. Men jeg gav hende et smæk for meget, og jeg skældte hende ud en gang for meget.«

Men i dag går hun på en fin filmskole i England, så hun er også blevet stærkere, selvom han fik hende til at bryde sammen, mener Peter Aalbæk.

Han siger, at B.T. kan tale frit med alle på Zentropa. Så B.T. går fra køkken over reception til kontorer.

Ingen genkender 'Ålen' som den 'sexgangster', han ellers kalder sig selv. Han er ofte til møder, opdrager stadig de unge såkaldte 'småtter' med bilvask, men ingen medarbejdere har oplevet smæk.

Du smækker ikke, og du har mere magt end en telefonpasser. Ligger det meste ikke bare i munden?

»For helvede. Vi har en fælles interesse. Jeg flytter fra side 18 til side 2, når jeg stiller op i bar røv. Det kan I ikke bebrejde mig. Jeg søger billige point,« siger Peter Aalbæk Jensen, inden han kører hjem mod sin villa i Herfølge.