Lyt til artiklen

Sidste gang var det Helle Thorning-Schmidt, der stjal showet ved et kongeligt bal. Fredag aften løb Pernille Rosenkrantz-Theil med opmærksomheden.

Den 45-årige børne- og undervisningsminister havde nemlig iført sig kjole og hvidt ved fredagens aftenselskab for regeringen, Folketinget og Europa-Parlamentets danske medlemmer på Christiansborg Slot.

Og selvom kjole og hvidt teknisk set er tilladt påklædning ved et royal gallaarrangement, så bæres det traditionelt af mænd, mens kvinder forventes at bære gulvlange kjoler.

Og netop forventningerne til, hvad de forskellige køn tager på, ønskede Pernille Rosenkrantz-Theil at sætte fokus på, fortæller hun på Instagram.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil havde iført sig kjole og hvidt for at sætte fokus på, at LGBT+-elever seks gange oftere end andre elever føler sig ensomme, og at over halvdelen enten selvskader eller har selvmordstanker.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil havde iført sig kjole og hvidt for at sætte fokus på, at LGBT+-elever seks gange oftere end andre elever føler sig ensomme, og at over halvdelen enten selvskader eller har selvmordstanker. Foto: Philip Davali
Vis mere

'Da jeg var barn, var jeg drengepige. I aften gør jeg, som jeg gjorde som barn: Kommer i drengetøj til ballet,' skriver børne- og undervisningsministeren.

'Jeg vil gerne sende hilsen til alle drengepigerne og tøsedrengene (som vi blev kaldt i min barndom) og til alle LGBT+-eleverne på skoler og uddannelsessteder, som stadig i år 2022 bliver udsat for mobning og/eller føler sig ensomme i skoler. I er ikke alene - og man kan godt gå op ad den røde løber, selvom man afviger fra gennemsnittet.'

Selv følte Pernille Rosenkrantz-Theil sig mere som en dreng end en pige, da hun som barn var karseklippet, spillede fodbold og legede med drengene. Men da kønshormonerne begyndte at sparke ind i puberteten, blev drengene pludselig interessante på en anden måde, og lejlighedsvis kunne Pernille Rosenkrantz-Theil finde på at iføre sig en kjole.

'Men jeg bærer i sagens natur stadig den lille drengepige med mig som voksen også. Jeg har haft mange debatter om alle de nye kønskasser. Mest af alt vil jeg bare gerne have lov til at være mig. Kvinde på min måde. I kjole ind imellem. I bukser det meste af tiden.'

Det er ikke første gang, en kvindelig politiker har valgt at iføre sig bukser til et royalt bal. I 2020 blev det således diskuteret, om kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen havde brudt etiketten, da hun mødte op i en lyseblå buksedragt med et påsyet slæb med lommer, som hun afslappet kunne stikke hænderne i.

Mest opmærksomhed fik dog tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun for nylig deltog i gallataflet i forbindelse med dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum i en kjole med dybere udskæring, end man normalt ser ved en royal gallafest.

Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidts kjole vakte opsigt ved gallamiddagen på Christiansborg Slot 11. september 2022.
Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidts kjole vakte opsigt ved gallamiddagen på Christiansborg Slot 11. september 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jeg vidste godt, at det var en larmende kjole. Den var dramatisk, og det var en farve, folk lagde mærke til. Men at den blev et samtaleemne på grund af en udskæring, det havde jeg ikke regnet med,« udtalt designeren bag, Søren Le Schmidt, senere til B.T.

Det er i øvrigt selvsamme designer, der pågældende aften stod bag Pernille Rosenkrantz-Theil skrud. Her var børne- og undervisningsministeren iført en bronzefarvet gulvlang kjole, som ifølge Søren Le Schmidt var syet af voksdug.

Ved dronning Margrethes regeringsjubilæum 11. september var børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil iført en kjole af Søren Le Schmidt.
Ved dronning Margrethes regeringsjubilæum 11. september var børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil iført en kjole af Søren Le Schmidt. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det var oprindeligt dronning Margrethe, der skulle have været vært for fredagens aftenselskab.

Få dage inden blev hun dog testet positiv for corona, og kronprins Frederik måtte derfor haste hjem fra New York, så han sammen med kronprinsesse Mary kunne tage imod regeringen, Folketinget og Europa-Parlamentets danske medlemmer på Christiansborg Slot.