Pernille Aalund er begavet med en høj IQ, men også med en autisme-diagnose. For første gang fortæller hun om den, sin sociale fobi og om trangen til at leve sit liv alene.

Det lyder så fandenivoldsk: født uden filter. Men for Pernille Aalund betyder det, at hun dagligt dealer med en hjerne, der galoperer af sted som et tetris-spil.

Med hendes høje IQ følger en aspergers-diagnose og en angst for at være social, så at medicin til tider har holdt hendes liv i balance.

For nylig tikkede en sms ind fra erhvervsmanden Christian Stadil til Pernille Aalund. En invitation til hans 40 års fødselsdag med ordene:

- Jeg har placeret dig tæt ved udgangen, med ryggen til et vindue. Håber meget, at du kommer.'

Det gør hun ellers sjældent, selvom jobbet som innovationsdirektør hos Aller afføder nok af se-mig-fester. For 49-årige Pernille Aalund bliver fysisk utilpas i store forsamlinger.

- Det er, som om tøjet er for stramt og jeg ikke rigtigt kan være i min krop, siger hun og vrider sig på taburetten foran sit store brune spisebord.

Som hun sidder der i sin figursyede kjole, høje plateausko og nylagt makeup ligner hun den Pernille Aalund, som man kender fra Q-tv og oestrogen.dk. Åben, ivrig og særdeles udadvendt.

Men som de cases, hun er vant til at udspørge på skærmen, rummer hun også noget bag det umiddelbare. Det fortæller hun blandt meget andet om i sin nye bog 'Fra mig til dig', hvor hun i et tilbageblik giver erfaringer videre til sin 11-årige datter Anine.

Uengageret og doven

Da Pernille Aalund var på hendes alder, havde en del af lærerene også svært ved at begribe hendes dualitet.

I deres øjne var hun uengageret, doven og manglede autoritetstro. I dag ved hun, at hun ligesom sin datter er ekstremt sensitiv.

- Jeg har altid været meget sårbar, og min oversensibilitet har gjort mig syg psykisk i lange perioder. Jeg var indlagt, umiddelbart inden jeg skulle i skole, men ingen vidste, hvordan jeg skulle håndteres.

Medicin og depression

- I mit voksne liv var det bedste, de kunne gøre, at medicinere mig for depression i perioder. Når jeg går for meget på kompromis med mig selv, bliver jeg ramt af modløshed.

- Men i dag er jeg blevet rigtig god til at håndtere det selv, siger hun og tilføjer: rigtig, rigtig, rigtig god, faktisk, og overvejer højlydt, om hun nu fik sagt for meget.

I dag er det 15 år siden, hun sidst har ladet medicinen afbalancere sit liv. Har hun sagt ja til for meget, må hun ordinere sig selv alene-tid. Først sidste år gav en psykolog hende en egentlig diagnose for hendes adfærd, aspergers syndrom, en afart af autisme.

Det havde hendes psykologi-kyndige veninder for længst set.

Asocial opførsel

- De har set, hvor meget det kræver af mig at tage ud og performe, og at jeg bagefter kommer hjem og lukker ned. De har set, hvor fuldkommen asocialt jeg har opført mig. At jeg har meldt afbud dagen før et bryllup f. eks.

- Det har kostet sjove fester, men mine mænd har betalt den største pris, fordi jeg har et enormt behov for at være alene.

Hjem er en villa i Gentofte. Her lever hun alene med datteren Anine, efter sønnerne Marcus, 26, og Tobias, 28, flyttede hjemmefra. Alene med sig selv arbejder hendes hjerne som et tetris-spil

Brikker falder, klumper sammen på midten, falder igen og giver mening. I sine spil evaluerer hun et interview som dette, sit arbejde, sine kærester, sit liv. Alt. Det kan tage nætter, hvor hun ikke sover.

Hjernen tromler af sted

Når hendes hjerne tromler af sted, tager den af og til mennesker med sig. Det kan lyde fandenivoldsk, når hun siger, hun mangler et filter.

Og morsomt, når hun fortæller, hvordan hun en morgen væltede ind på Aller-kontoret og overhældte sine sagesløse kolleger med et stort koks, som netop var indtruffet i hendes privatliv.

- Folk har sagt til mig, at de nærmest følte sig lidt voldtaget af mig. De sad helt uforløste tilbage, mens jeg gik videre med vores møde. Jeg virkede kynisk, synes de. Men min hjerne kørte bare videre. Som en maskingeværsalve.

Hun griner og spørger, om vi har set den premiereaktuelle film 'En kongelig affære', om den sære kong Christian den 7. og hans livlæge Struensee.

- Ligesom kongen rejser sig ved middagsselskabet og afslører Struensees forhold til hans kone. Sådan har jeg det - bare i den milde ende. Jeg er født uden filter.