200 teaterstykker, 75 instruktioner, 70 revyer og 1600 optrædender på tv og i radioen. Det har skuespilleren og komikeren Per Pallesen bag sig. Men de mange forestillinger har sat sit præg i manden, der nok mest er kendt som tjener Boldt i tv-serien Matador og for sit musikalske samarbejde med Søren Pilmark. I 30 år holdt han ikke sommerferie, og han løb fra den ene forestilling til den anden. Til sidst sagde kroppen stop. Det skriver Børsen.

Først som 60-årig i 2002 og igen i 2004 fik Per Pallesen at vide, at kroppen sagde fra over for de mange ting, han havde presset sig selv til at nå. Først kollapsede han af stress og fik en svær depression. Siden var han kun få sekunder fra at dø, da hovedpulsåren sprang, og blodet strømmede ud i bughulen. To operationer og fem dage i koma måtte han igennem. Og Berlingske Tidende kom til at trykke hans nekrolog før tid.

- Det var meget bizart at læse sin egen nekrolog, men heldigvis var den rosende, siger Per Pallesen til Børsen og fortsætter: 

- Spøg til side. Det var en alvorlig advarsel, og siden er jeg blevet meget bedre til at slappe af og nyde livet. Jeg har knoklet som et vildt dyr hele livet, men nu er det familien og vennerne, jeg gerne vil være sammen med.

Fejrer 50-års jubilæum

På næste søndag kan skuespilleren fejre sit 50-års jubilæum på de skrå brædder. Når han tænker tilbage, har det været 50 fantastiske år, som han er stolt af. Skulle han have gjort noget anderledes, skulle han have fordybet sig mere i sine roller og hvilet mere i sig selv, frem for hele tiden at være på vej til det næste. I 30 år holdt han ikke sommerferie. Han havde for travlt med Hjørring-revyen.

-

- Når jeg nu ser solnedgangen i Hirtshals, så undrer jeg mig over, at jeg aldrig slappede af og bare nød det. Hvor er det åndssvagt, siger Per Pallesen til Børsen.

I midten af firserne var Per Pallesen teaterdirektør på Lorry på Frederiksberg i København. Men det var ikke nok. Samtidig spillede han med i to forestillinger. Og det tog kræfter.

- Jeg skulle dø på side 34 i kultforestillingen 'Nød i Præstegården' på Lorry, for så kunne jeg løbe over til Pile Allé i min præstekjole og spille hovedrollen i 'Den Stundesløse' på Aveny Teateret. Her var jeg først med fra side seks, så det lykkedes. Uroligt, hvor mange kræfter jeg havde, jeg sov næsten ikke i mine fire år på Lorry, fortæller han og slutter:

- Men det var også i de år, at jeg blev gråhåret.