Oliver Zahle snorker. Det er der som sådan ikke noget mærkeligt i – for det gør cirka hver fjerde dansker.

Ifølge tal fra Rigshospitalet har 1,3 millioner danskere hver nat »støjende vejrtrækning«, mens svenske tal viser, at 33 procent af alle mænd og 19 procent af alle kvinder snorker.

I modsætning til de fleste 'snorkere', der opfatter det som et livsvilkår, har den 53-årige komiker skrevet en bog om det natlige larmeri.

Ikke fordi hans snorken nogensinde har generet ham, men det generede hans kæreste – så meget, at hun opgav at sove ved siden af ham – og så blev snorkeriet et problem for ham.

På årets BogForum i Bella Centeret præsenterede Oliver Zahle sin nye bog. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
På årets BogForum i Bella Centeret præsenterede Oliver Zahle sin nye bog. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Vis mere

»Andre ting kan man gøre noget ved i situationen, men når man snorker, ved man det ikke, så i begyndelsen sagde jeg til hende: 'Bare skub til mig'.«

Han måtte dog konstatere, at det ikke løste problemet. Det blev heller ikke bedre, selvom kæresten, Annika Smith, købte specialdesignede ørepropper og opsøgte en søvnterapeut for at kunne sove ved siden af ham.

»Min kæreste sover meget let og brugte alt for meget tid og efterfølgende penge på at håndtere et problem, der egentligt er mit,« siger han.

I dag har de fundet en anden og mere permanent løsning på problemet – de sover hver for sig.

I første omgang var det hende, der i afmagt flygtede fra dobbeltsengen, men i dag sover hun i den store seng med deres fælles søn på fire år, mens Oliver Zahle ligger på sofaen:

»For det må være den, der har problemet, der flytter sig.«

De adskilte soveværelser var første skridt i kampen mod snorkeriet, siden har han besluttet sig for selv at gå til kamp mod tilstanden.

I jagten på en lydefri søvn har Oliver Zahle været på både snorkeklinik på Rigshospitalet og til tandlæge og er stødt på et hav af snorkeprodukter lige fra næsestrips, halsspray, snorkeplugs, antisnorkepuder og mundstrimler til ansigtsbælter, armbånd, særlige madrasser til antisnorke-T-shirts og -bolde.

»Det er en kæmpeindustri, og jeg har prøvet alle mulige dingenoter,« siger han, der har samlet sine bedste erfaringer i bogen 'Snorker jeg?'.

For at komme sin snorken til livs var han først på Rigshospitalets Center for Søvnsygdomme, hvor det blev fastslået, at han ikke lider af den behandlingskrævende tilstand søvnapnø.

Siden gik turen til tandlægen, der for den nette sum af 3.000 kroner fremstillede den indtil videre bedste løsning på problemet. Så nu har Oliver Zahle fået en 'snorkebøjle', som han sover med. Den giver ham et lille underbid og forhindrer de værste natlige mislyde.

»Nu er snorkelydstyrken på 20 procent, hvor den før var 100. Vi kalder bøjlen for Geo, og den er altid med, når vi er et sted, hvor vi ikke kan sove hver for sig.«

En snorkeskinne, som man kan få lavet hos sin tandlæge, kan for eksempel se sådan ud.
En snorkeskinne, som man kan få lavet hos sin tandlæge, kan for eksempel se sådan ud.
Vis mere

Så når parret skal på ferie, er huskeremsen fra nu af: 'Penge, pas, billetter – og Geo.'

Efter bøjlen og de separate senge er kommet ind i deres liv, sover både Oliver Zahle og hans kæreste bedre:

»Min kæreste er gladere, og jeg føler mig selv mere veludhvilet og begynder at synes, at jeg sover bedre med bøjlen end uden.«

Der er også en anden grund til, at søvnkvaliteten er steget:

»Det specielle ved snorken er, at det er som at have blackout – af druk. Man kan ikke huske – eller forstå omfanget af det – man har gjort, når man dagen efter vågner til sure miner. I dag falder jeg i søvn med renere samvittighed og sover bedre, fordi jeg ved, at jeg ikke forstyrrer.«