Lyt til artiklen

- Jeg sagde til ham, at øl giver mig livsglæde, livskvalitet, ha-ha.

Øl giver livskvalitet - Fitness gør os syge

Bemærkningen falder til sidst. Kim Larsen snakker med ejeren af et af sine foretrukne københavnske vandhuller. På det tidspunkt hvor interviewet egentlig er slut. B.T. har mødt Kim Larsen. Og stillet det naturlige spørgsmål. Nu har han kæmpet for rygernes ret til at ryge i offentligheden. For den tørstiges ret til at slukke tørsten. Men hvad siger hans læge?

Børnene, børnene, børnene


- Så siger jeg, at mit heldbred er en privat sag. Det kommer ikke andre mennesker ved. Slet ikke i et land med to mio. biler. Tænk på al den udstødningsgas, man får i låget, når man går på gaden. I vore dage er det meget 'tænk på børnene, børnene, børnene'. Eller det mener folk i hvert fald, indtil de propper deres børn ind i institutionerne, fordi de har travlt med at realisere sig selv. Så siger jeg:
'tænk på børnene og al den bilos, de indånder'.

Det vrantne lune

Så kender vi Larsen igen. I går bragte B.T. første del af interviewet med Kim Larsen i et sjældent følsomt øjeblik. I dag er han tilbage i det vanlige vrantne lune. Dét der har gjort ham til danskernes foretrukne analoge mand i en digital verden. Dét - plus musikken selvfølgelig. - Folk siger 'gavflaben'. Forfærdeligt, at man skal leve med det. Det værste var nu 'Lune Larsen', specielt dengang de lavede en trykfejl, så det blev til 'Lone Larsen'. Der blev jeg trist. 'Lunefulde Larsen' passer mig meget bedre. Danskerne kan godt lide Larsen, men kan du lide danskerne? Man kan komme i tvivl. - Inderst inde, ja. Det er jo det folk, jeg er rundet af. Vi har sproget til fælles. Og mentaliteten. Men som man siger, den man elsker, tugter man. Jeg skælder danskerne ud, når jeg synes, de er åndssvage. Jeg synes, danskerne er blevet smålige. Men jeg har også oplevet danskerne i 70erne, hvor de var det mest frisindede folk i verden. Jeg bilder mig ind, at det stadig må være sådan inderst inde.

Stallone og silikone


På det album, der udkommer i dag, synger Kim Larsen en sang, hvor han får Gitte Stallone til at rime på silikone. På overfladen en munter sang om en kvinde, der prøver at løbe fra sin alder ved hjælp af en af denne verdens Jørn Ege'r. Nedenunder et opgør med den moderne sundhedskultur, som, mener Larsen, gør folk til egoister. - Det er ikke for at håne Gitte. Jeg håber ikke, at hun føler sig stødt. Det handler om frygten for at blive ældre. Fitnesscentrene er blevet vores kirker. Sundheden er blevet vores gud. Det er en fattig religion. Gudetro er normalt noget, der vender væk fra os selv, noget der er rettet mod noget ydre. Sundhedsreligionen er det rene navlepilleri. Det handler kun om én selv. Derfor render folk til psykiater. Jo mere man er optaget af sig selv, des mere syg i knolden bliver man. Jo mere man søger mod andre mennesker eller noget metafysisk, desto bedre for psyken, siger Kim Larsen.

Kys pigerne

Hvad er sundhed for dig? - Det er noget mentalt. Sundhed sidder i hovedet. En sund sjæl i et sundt legeme er meget godt. Men legemet skal ikke blive så sundt, at sjælen bliver usund. Det er blevet den rene pietisme. Det farlige ved pietisme er, at folk synes, de er bedre og mere værd end andre. Du må ikke spise chokolade. Du må ikke drikke. Du må ikke ryge. Det er det samme som i gamle dage. Den gang måtte man ikke kysse pigerne. Det må man dog i dag, siger Kim Larsen.

Klik dig videre og læs hvad Kim Larsen mener om fremtiden, X Factor og børnene.

Fremtiden

- Jeg håber, at jeg tager fejl, men jeg tror, at vi er på vej hen mod et sted, hvor du il få en sammensmeltning af maskine og mennesker. Henad vejen får man dog indopereret en chip, der indeholder den basale viden om alt. Så kan man læse og skrive og regne, når man begynder i skolen.

Så kommer der en chip, som gør dig immun over for alle mulige sygdomme. En dag spørger lægen: 'Skal det være et moderne eller et gammeldags menneske?'. Det moderne, der ikke behøver at gå ti år i skole. Jeg sætter mig ikke på den høje hest. Jeg har selv sagt ja til en fostervandsprøve, da vi fik barn. Jeg vil også det bedste for mine børn.

X Factor

- X Factor stiller den spæde begyndelse til skue for hele nationen. Det tror jeg ikke er sundt. Din sjæl er ubefæstet, du bliver udstillet for hele nationen. Der er jo ikke nogen, der er kommet videre.

Jeg har det svært med kynismen hos Danmarks Radio, som udemærket ved, hvad de gør. Det er trist, når den gamle institution på den måde spekulerer i svage menneskers ulykke.

Børnene

- Nogle gange siger jeg til mine børn, at jeg synes, det er noget lort, de lytter til. Nogle gange er vi sammen om det. Jeg har altid fortalt mine børn en masse historier. Jeg kan ikke lade være. Det giver, tror jeg, et fælles grundlag. Alt andet kan jeg ikke gøre noget ved. Jeg siger fra, hvis de kommer med noget, der smager af fascisme, og jeg siger, at de skal spise pænt ved bordet. Det har ikke noget med opdragelse at gøre. Det er simpel god opførsel, når man skal være sammen med andre.