Lyt til artiklen

Den danske digter og komponist, Benny Andersen, bliver torsdag bisat fra Sorgenfri Kirke nord for København.

Her er familie og venner mødt op for at tage endelig afsked med den folkekære multikunstner, der ikke mindst er kendt for  ‘Svantes viser.’

Ifølge B.T.s reporter på stedet er der proppet med mennesker forud for ceremonien klokken 14.

Lise Nørgaard ankommer. Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018)
Lise Nørgaard ankommer. Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Sanger Povl Dissing, journalist Karen Thisted, entertainer Eddie Skoller og forfatter og 'Matadors mor,' Lise Nørgaard, er blandt de fremmødte kendte ansigter.

Karen Thisted og Eddie Skoller. Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018)
Karen Thisted og Eddie Skoller. Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Også Johannes Møllehave, præst, forfatter og nær ven til Benny Andersen, er mødt op. Han går svagt med stok og støtter sig til sin familie.

Eddie Skoller og Povl Dissing. Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018)
Eddie Skoller og Povl Dissing. Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Under den højtidelige afsked skal der synges 'I østen siger solen op,' 'Op al den ting som Gud har gjort,' 'Du som har tændt millioner af stjerner' og 'Svantes svanesang.'

B.T.'s reporter fortæller, at en jazz-trio spiller roligt ved siden af den hvide kiste med Benny Andersen, mens folk finder deres pladser i det femkantede kirkerum fra 1966. Trioen spiller blandt andet 'Svantes lykkelige vise' med den kendte frase, 'om lidt er kaffen klar.'

Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018)
Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Kirken er næsten fyldt til randen, og der er nu så varmt i kirken, at alle døre er blevet åbnet for at lave gennemtræk, fortæller B.T.s reporter.

Kort efter en tale fra præsten, der hyldede Benny Andersens leg med det danske sprog, sang digterens steddatter, sangerinde Maria Bramsen 'Barndommens land' akkompagneret af jazz-trioen.

Maria Bramsen blev efterfulgt af Benny Andersens datter, Lisbeth, der holdt en kort tale.

»Tak for alt, du har lært mig,« sagde hun og fortalte de mange fremmødte om Benny Andersens og hendes fælles interesse for naturen.

Efter at kisten blev båret ud fortalte Benny Andersens mangeårige ven, Johannes Møllehave, at han var glad for, hvordan bisættelsen var gået.

»Det var en meget smuk ceremoni - lige som det skulle være. Benny har betydet meget for mig. Han var en gammel ven, som jeg har arbejdet meget sammen med gennem årene,« lød det fra aldrende Møllehave, 81 år, der fortæller at han i øvrigt har det godt.

Dog har den aldrende Møllehave intet på den 101-årige Lise Nørgaard, der også deltog i begravelsen. Hun fortæller, hvor meget det smerter hende at skulle sige farvel til sine venner:

»Det var en rigtig smuk bisættelse. Men når man bliver så gammel som jeg, så synes jeg ikke, vennerne kan være bekendt ikke at blive. Det, synes jeg, er ærgerligt.«

Udover de mange kendte ansigter, var en fyr fra Christiania, der kalder sig 'ZId', mødt op til begravelsen med et stort Christiana-flag for at hylde Benny Andersen.

»Vi er mange på Christiania, som har en kæmpe plads i vores hjerter til det fantastiske menneske, Benny Andersen var. Jeg har ikke det indtryk, at han kom på Christiania, men vi vil alligevel gerne vise vores respekt i dag. Han var en ener,« fortæller 'Zid'.

'Zid', der til daglig arbejder i Christianias informationskontor, var mødt op til begravelsen for at hylde Benny Andersen. »Han var en ener,« siger han.
'Zid', der til daglig arbejder i Christianias informationskontor, var mødt op til begravelsen for at hylde Benny Andersen. »Han var en ener,« siger han.
Vis mere

Benny Andersen blev 88 år, inden han sov ind i sit hjem torsdag eftermiddag i sidste uge. Hans hustru, Elisabeth Ehmer, fortalte til B.T., at hun holdt ham i hånden, indtil han havde trukket vejret for sidste gang.

Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018)
Benny Andersen bisættes fra Sorgenfri Kirke, torsdag den 23 august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Opdateres...