Nikolaj Lie Kaas og søskende taler ud om deres afdøde far Preben Kaas i ny biografi.

For den almindelige dansker var Preben Kaas lig med Dynamit Harry i Olsen Banden og hyggelige karakterer i film om Soldaterkammerater og Piger i trøjen, men indadtil tegnede sig et andet billede.

For hans fem børn var han en charmerende, men også fraværende far. For deres mødre var han mindst ligeså charmerende, sød og betagende, men i biografien ’Det bli’r vinter førend man aner’ fortæller ekshustruer også, hvor kolerisk, temperamentsfuld og til tider voldelig, han blev, når han bedøvede sig i alkohol.Preben Kaas


Til bogen bidrager skuespillersønnen Nikolaj Lie Kaas og hans søskende, tre af hans fire ekshustruer og mange fra hans omgangskreds med deres erindringer om Preben Kaas, der endte sit liv blot 50 år gammel på bunden af Kalkbrænderihavnen i København.

- Hans skæbne er sørgelig, tenderende til noget sølle. En situation, hvor man ikke rigtig har et forhold til nogle af sine børn. Jeg er for lang tid siden kommet overens med det, men mine søskende – som har kendt ham – står med et tomrum, fortæller Nikolaj Lie Kaas i bogen, der er opkaldt efter en af Kaas’ sange.

Nikolaj Lie Kaas er blot et par år, da hans far og hans mor Anne Mari Lie bryder med hinanden omkring 1975. Fire år senere smider Anne Mari en bombe ind i Preben Kaas’ liv med bogen ’Fløde 2’. En umiddelbar skønlitterær bog om den voldelige, fordrukne og gennemubehagelige P.K., der tæver sin hustru Anne. Reelt en hudfletning af sit ægteskab med den kendte skuespiller.Preben Kaas


På spisesedlerne i 1979 hænges Preben Kaas ud som ’sexgal sadist’, mens hovedpersonen nøjes med at kalde sin ekshustrus fantasi for ’livlig’. I dag er sønnen Nikolaj Lie Kaas ikke i tvivl om, at det, der står i moderens bøger, er sandt.

- Hun har et behov for at få det ud. Hun har en kæmpe bitterhed over det. Hun har fundet sig i meget fra ham. Han har angret hver gang, sagt undskyld, undskyld, undskyld. Han har hevet meget ud af hendes selvværd. Det er der ingen tvivl om, siger han i bogen.

I mange år er hans far bare en mand, Nikolaj Lie Kaas har set på tv. Store briller og gammel. Han har et par glimt af ham i erindringen, for det meste fuld, uden at det hverken var unikt eller gjorde ham utryg, som han siger i bogen.

Nikolaj er blot syv år, da hans far gør en ende på sit eget liv i 1981. Otte år senere siger også hans mor farvel for egen hånd, blot 44 år gammel. Det gør det nærmest til et Sherlock Holmes-arbejde at finde frem til sit ophav, som han siger.

Ikke mindst fordi, da moderen smider Nikolajs far ud af sit liv, smider hun efternavnet ’Kaas’ og kontakten med eksmanden samme vej. Nikolaj hedder derefter kun Lie til efternavn i mange år. De bliver boende i fælleshjemmet i Rødovre, da Preben Kaas flytter. Og Nikolaj husker, hvordan han kører rundt sammen med sin mormor og leder efter mad med udløbet holdbarhedsdato i containerne.- Min mor talte aldrig om min far. Jeg kan huske en dag, jeg stod foran en videobutik i Rødovre Centret sammen med en anden dreng. Jeg pegede på et cover og sagde til drengen: ’Det er min far der’. ’Nej, det tror ikke på’ sagde han, og så gik jeg hen til min mor og spurgte: ’Er det ikke rigtigt, det er min far?’ ’Nej, sagde hun bare’. Så stod jeg der’.

Efter moderens død arver Nikolaj Lie Kaas villaen i Rødovre. Moderen har forinden sørget for, at en veninde kan tage sig af ham, inden hun går bort. Mormoderen flytter ind i huset, men med årene muterer det fra at være et barndomshjem til at være et ’psychohus’, hvor græsset står tårnhøjt og poolen ligner Utterslev mose.

- Folk har altid sagt til mig, åh hvor må det være svært at have forældre, der begge to har begået selvmord. Det er frygteligt, ja. Et traume. Det vil præge mig altid. Der er en masse grufuld at sige om det, der en masse svar, man aldrig får. Men der er masser af børn, der stiller spørgsmål til deres forældre, der stadig lever. Uden at få nogen svar, siger Nikolaj Lie Kaas i bogen.

Han er den eneste af Preben Kaas’ fem børn, der er trådt direkte i faderens fodspor og er blevet skuespiller.

’Det bli’r vinter førend man aner’ udkommer på forlaget People’s Press fredag

Preben Kaas