Game of Thrones-skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau er netop blevet unævnt som good-will ambassadør for FN.

Dermed skal han som den første dansker i fint selskab med bl.a. skuespilleren Antonio Banderas, fodboldspillerne Ronaldo og Zinédine Zidane og kronprins Haakon Magnus af Norge hjælpe med at sætte fokus på FNs udviklingsmål, der også kaldes de globale mål.

Især to områder har speciel betydning for den danske skuespiller fortæller han til BT på en telefon fra New York, hvor unævnelsen sker.

»Min kone er inuit, så de udfordringer, der er med klimaforandringerne deroppe, er noget der betyder meget for mig. Det skal vi gøre noget ved. Og så har jeg to døtre, og derfor er kvinders rettigheder også noget, jeg synes er rigtig vigtigt. Mine døtre er heldige at være født i et af de lande med mest ligestilling, men internationalt set finder der rigtig meget diskrimination sted. Det giver ingen mening, fordi vi taler om halvdelen af jordens befolkning. Det er jo en kæmpe resurse, som vi ikke må spilde,« siger Nikolaj Coster-Waldau til BT.

Nikolaj Coster-Waldau med sine kone Nukaaka Coster-Waldau.
Nikolaj Coster-Waldau med sine kone Nukaaka Coster-Waldau. Foto: LIONEL BONAVENTURE
Vis mere

Personligt betyder det også noget for ham, at hans to døtre kan rejse ud i verden uden at blive behandlet anderledes på grund af deres køn. Men selv om ligestilling er udbredt i Danmark, er han også bekymret over den skjulte kønsdiskrimination, som finder sted herhjemme.

»Det er noget, man som teenagerforælder bliver opmærksom på. Seksualiseringen af piger sker ikke på samme måde for drenge. Der er en kultur, når unge går ud, som virker rimelig brutal i forhold til, hvad unge piger bliver udsat for. Piger skal gøre sig til overfor mænd på en anden måde,« siger han.

Nikolaj Coster-Waldau og døtrene Saffina og Philippa ankommer til koncert med Justin Bieber i 2013 i Parken.
Nikolaj Coster-Waldau og døtrene Saffina og Philippa ankommer til koncert med Justin Bieber i 2013 i Parken. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Det er ikke fordi han vil forhindre sine piger i at gå ud og havde det sjovt.

»Men vi snakker om det derhjemme, så de er opmærksomme på det,« siger Nikolaj Coster-Waldau.

Også i forhold til klimaforandringerne tager skuespilleren små skridt, som han tror på kan være løsningen på verdens store problemer.

»Vi tænker f.eks. over ikke at købe noget, som er transporteret halvvejs rundt om jorden. Det er jo kun bitte små skridt. Men hvis vi er mange, der tager små skridt, så kan vi sammen løse de store problemer,« siger han.

Skuespillerens første opgave som ambassadør er når han på søndag skal være dommer i kvindefodboldturneringen Global Goals World Cup. Målet med fodboldturneringen, der skal afholdes hvert år, er at samle kvinder på tværs af landegrænser med henblik på at skabe en bedre verden gennem sport.