'Den tykke vil holde en pause'. Det lyder nøgternt fra Jan Monrad. Monrad & Rislund – Danmarks lavkomikerduo par excellence stopper. Efter 35 år i den danske underholdningsbranche, hvor de uophørligt har afsøgt de nedre grænser for plat humor – og inspireret et hav af kolleger, som Anders Matthesen og Ørkenens Sønner.

Om de vender tilbage er uvist.

- Søren ønsker at holde en pause til næste år. Vi har arbejdet tæt sammen i 35 år. Han kan have ret i, at vi har brug for en pause. Om vi kommer til at fortsætte, aner jeg ikke. Måske bliver det show, vi snart udsender på dvd det sidste, vi laver. Vi har aftalt at træffe en beslutning i 2011. Det er jo sket før. Linie 3 har holdt en del pauser. Hvis jeg var medlem af Linie 3, ville jeg også holde pause fra dem ind imellem, siger Jan Monrad til B.T.

Monrad & Rislund var selv inspireret af Gøg og Gokke, W. C. Fields, Monty Python, Dirch Passer og 'Halløj på badehotellet'.

De blev aldrig millionærer på linie med nævnte Linie 3 f.eks. eller Finn Nørbygaard. Dertil er deres humor for kontroversiel. Til gengæld er deres folkelige basis indiskutabel. De senere år har haft fast job på Damhuskroen i Rødovre, og optrådt konstant over hele landet.

'Mærkeligt, jo. Og ærlig talt også lidt vemodigt. Men det er også en befrielse, selvom vi altid har givet hinanden plads og rum, siger Jan Monrad.

Mærker finanskrisen

Har I ikke været lidt dumme, set ud fra et økonomisk synspunkt? Man bliver ikke millionærer ved at have sex med en bændelorm.

- Hvis man skal se det i en økonomisk sammenhæng har vi været vores egne største fjender ved ikke at lægge fingre imellem. Og være tidligt ude med tabubelagte emner. Længe før stand-up’erne. Der klæber en etikette til os som værende to gamle, sjofle mænd. Men sjofelhederne foregår inden i hovedet på folk, siger Jan Monrad.

Han lægger ikke skjul på at økonomien også spiller ind, nu hvor han snart skal på solo-turné.

- Min pensionsopsparing er minimeret en kende pga. finanskrisen. Så ja, jeg må ud på landevejen. Nej, det er ikke Finn Nørbygaard-agtigt. Langt fra. At man kan være så grisk fatter jeg ikke. Men nu må jeg hellere snakke om noget andet, siger Jan Monrad.

Han fejrer den nye uafhængighed med at udgive en julebog med tegninger, han selv har begået. 'Pølsesnak'.

Dertil har han allerede aftaler om at »spille idiot« solo sammen med den tredie Monrad & Rislund, Øyvind Ougaard.

Sikkerhedsventil

Kan man lave humor på bandekonflikten

- …Nu udfordrer du mig. Selvfølgelig kan man lave en tegning med nogen, der skyder. Som du udmærket ved, har Monrad & Rislund altid sat en grænse. Vi ville aldrig gøre grin med enkeltpersoner, der oplever en ulykke. Men også her bliver vi jo overhalet af virkeligheden. Dagen efter Estonia og 9-11 vrimlede det med jokes fra alle mulige pæne mennesker. Humor er en sikkerhedsventil for de hændelser, vi ikke selv kan gøre noget ved, siger Jan Monrad.

Monrad & Rislund har altid handlet om sex. Kan man blive ved at lave humor om det emne?

- Det er jo et vældig interessant, emne når man er ung. Man tænker dårligt på andet. Med alderen og i takt med at ens formåen på det område ændrer sig, har jeg affundet mig med at der også er andet i livet, siger Jan Monrad, med et skævt grin.