Den nye teaterforestilling 'Rusturen' viser grænseoverskridende ritualer, unge bliver udsat for i forbindelse med studiestart, og dermed taler forestillingen ind i debatten om de krænkende puttemiddage. Under forestillingen har skuespiller Molly Egelind oplevet, hvordan børn helt ned til 12-års alderen klappede begejstret, mens de så en fuld ung pige blive afklædt af to fyre eller bedt om at stikke en agurk i halsen.

»De unge mennesker klapper og hujer, jo mere tøj Sarah (Molly Egelinds rolle i forestillingen red.) får pillet af af to fyre, der er meget mere ædru, end hun selv er. De griner, når hun siger, at hun måske lige skal have noget vand, men så får vodka i stedet af drengene,« forklarer Molly Egelind om en bestemt episode under forestillingen.

’Rusturen’, der for nylig havde premiere og er produceret af teater Contact, handler om seks unge mennesker, der læser statskundskab og er på rustur for at lære hinanden at kende. Som en del af turen skal de unge blandt andet præsentere sig selv ved at fortælle om deres foretrukne sexstilling, klæde sig af for at lave den længste tøjkæde og stikke en agurk så langt ned i halsen, de kan holde ud.

En del af det publikum, der har set forestillingen, er især unge mennesker helt ned til 12-13-års alderen, og for skuespiller Molly Egelind, der spiller rollen som den jyske pige Sarah, har det været overraskende at se forskellen på børns og voksnes reaktion på det, de ser på scenen.

I 'Rusturen' bliver Sarah drukket fuld og afklædt af to fyre.
I 'Rusturen' bliver Sarah drukket fuld og afklædt af to fyre. Foto: Jón Bjarni Hjartarson
Vis mere

»Det er tydeligvis sværere at navigere for unge mennesker, end jeg egentlig troede, det var. Jeg kan høre de steder, hvor de ret tydeligt giver udtryk for, at noget er grineren eller fedt i forestillingen, og det er tit de steder, hvor vi rent faktisk havde troet, de ville blive ramt eller eftertænksomme,« forklarer Molly Egelind.

Hun henviser især til en særlig scene, hvor Molly Egelinds karakter, Sarah, bliver drukket fuld, får taget tøjet af og bliver lokket med til seksuelle udskejelser af to fyre.

»Når vi spiller det for voksne, kan vi mærke, at de tager afstand fra det, der sker. De siger ’ej’ eller ’årh’, og de har brug for at være højrystede omkring, at de ikke synes, det er okay, det de ser,« fortæller Molly Egelind og tilføjer, at de unge modsat griner og klapper.

Forestillingen ’Rusturen’ spiller samtidig med, at debatten om de såkaldte ’puttemiddage’ bliver beskrevet ude i virkeligheden. B.T. har de seneste dage blandt andet fortalt historien om 17-årige Anja, der på Rungsted Gymnasium blev udsat for grænseoverskridende ritualer, hvor piger skulle tage hinandens bh af og dyste om at få en agurk længst ned i halsen.

'Rusturen' handler om seks unge, der er på rustur med deres nye medstuderende på statskundskab.
'Rusturen' handler om seks unge, der er på rustur med deres nye medstuderende på statskundskab. Foto: Jón Bjarni Hjartarson
Vis mere

Molly Egelind har selv fulgt debatten, og både fortællingerne fra det virkelige liv og de reaktioner, hun har oplevet under forestillingen, får hende til at blive bekymret.

»Det er tydeligt at se, at der er brug for, at vi snakker med vores unge mennesker omkring, at det er okay at sige fra. At man ikke er en dårlig kammerat eller mindre en del af fællesskabet, fordi man kender sine egne grænser,« siger Molly Egelind og tilføjer:

»Vi skuespillere taler ofte med skoleklasserne, efter de har set forestillingen, og der kan man også godt høre, at de ikke er oplyste nok i forhold til, hvor grænserne går. Og folk, der er så fulde, at de nærmest ikke kan sige en sætning, dem skal man ikke gå i seng med, man skal putte dem i seng,« siger Molly Egelind.

Skuespillerinden har bemærket, hvordan mange helt unge griner ad nogle af de mest alvorlige scener i forestillingen, men hun husker også selv, hvordan hun i sin egen gymnasietid var en del af lignende ydmygelsesritualer. Og også dengang var det ud fra devisen om, at det 'bare var for sjov'.

Under 'Rusturen' skal de seks unge i forestillingen blandt andet lave en tøjkæde.
Under 'Rusturen' skal de seks unge i forestillingen blandt andet lave en tøjkæde.
Vis mere

»På Frederiksborg Gymnasium, hvor jeg gik, var der også en masse 'traditioner', vi skulle overholde, og ydmygelser, vi skulle udsættes for. Så skulle man spise en kasse flødeboller i skolegården og drikke abrikossodavand bagefter, så man kastede op gennem næsen – for det er jo bare for sjov. Og sådan har de andre inden dig også gjort,« fortæller Molly Egelind, som eksempelvis også husker, hvordan de som 1.g’ere skulle lave tøjkæde og generelt ydmyges.

Puttemiddage og rusturs-ritualer er ikke noget nyt fænomen, og spørgsmålet er, hvad man skal gøre for at dæmme op for en kultur, der for mange virker grænseoverskridende. Spørger man Molly Egelind, handler det især om at tale mere med børn og unge om gråzonerne – allerede fra de er helt små.

»Nu har jeg selv en datter på fire år, og der er heldigvis lang tid til, at hun skal i gymnasiet, drikke og afsøge sine egne grænser. Men jeg tænker meget over, at jeg skal opdrage hende til at være en god kammerat og sige: 'Pas på dine venner og sørg for, at de har det godt'.«

Ud over i ’Rusturen’ medvirker Molly Egelind i den kommende sæson af ’Vild med dans’, der har premiere fredag.

Molly Egelind og Mads Vad ved pressemødet på 'Vild med dans'.
Molly Egelind og Mads Vad ved pressemødet på 'Vild med dans'. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere