Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mød manden bag Kim Larsen – impresario og nu også rytmeguitarist i Kjukken, Jørn Jeppesen

En mand, som er sig sin opgave med at passe Larsens karriere uden svinkeærinder så bevidst, at Jørn af Kim Larsen kærligt bliver kaldt både ’professionelt kynisk’ og sammenlignet med den pågående forsikringsagent Max Bjævermose fra Tintin bøgerne.

»Ja, den er god nok,« griner Jeppesen i en stille stund før Kim Larsens show lørdag på dette års Jelling Festival.

»Kim synes, jeg har et lettere arrogant forhold til mange ting, og så en dag kom han cyklende ned til kontoret i Odense med et skilt, han havde fået lavet hos den lokale skiltemager. Teksten er et Max Bjæverskov citat, som lyder: ’Ikke at jeg har noget imod musik – men jeg vil nu hellere ha’ en bajer!’. Skiltet hænger stadig på kontoret. Og ja: langt henad vejen, har Kim en pointe.«

Bagmand i mere end én forstand. Jørn Jeppesen på scenen under Jelling Festival. Foto: Sonny Munk Carlsen
Bagmand i mere end én forstand. Jørn Jeppesen på scenen under Jelling Festival. Foto: Sonny Munk Carlsen Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Vis mere

Denne pointe er, at Jørn Jeppesen nok er impresario – et ord, den Italiens glade Larsen foretrækker – og har været det i femten år for en sanger, som vitterlig i levende live er en legende og en del af Danmarks kulturarv, men det lader Jeppesen sig bare ikke anfægte af. Der er et job, der skal passes.

»Én af grundene til, at Kim stadig kan holde mig ud, er, at jeg ikke tænker over hans legendestatus i det daglige. Ikke længere i hvert fald, end at jeg lige kan tænke ’nå, det er sgu’ da Kim’, hvis jeg ser et gammelt klip med Gasolin’ i tv,« fortæller Jeppesen.

Manager ved et tilfælde

Jørn Jeppesen blev – nærmest ved et tilfælde – Kim Larsens manager i 2001.

»Jeg var i slutningen af 90erne ansat hos Kim Larsens tidligere manager Frank Sten. Dér rendte jeg vel bare rundt og arrangerede turnéer og praktiske ting for andre af Franks klienter, og jeg havde aldrig tænkt over, om jeg skulle have noget med Kim Larsen at gøre,« fortæller Jeppesen.

Se også: Kim Larsen tager fusen på alle med ny single: Hør den her

»På et tidspunkt opstår der nogle uoverensstemmelser mellem Frank og Kim, hvor de ikke kunne enes om fremtiden. Og jeg kan huske, at jeg blev ringet op en søndag aften i 2001 og blev kaldt til et møde af de to og fik beskeden ’kan du ikke lave en masse job for Kim?. Det var jo en sjov opgave, så jeg gik virkelig til den. Kim er så en mand med stor respekt for folk, der arbejder intensivt, og et år senere opdagede jeg, at han var begyndt at kalde mig sin ’impresario’ rundt omkring. Det var jeg så åbenbart og har været det siden – uden nogensinde at have været til en ansættelsessamtale.«

I 2014/15 blev Jørn Jeppesen så tilmed dét, man i fodboldsproget ville kalde ’spillende manager’ for Kim Larsen, da han indtrådte i Kims band som rytmeguitarist og korsanger.

»Det er jo ingen hemmelighed, at Kim fik den der rygskade (Larsen blev opereret for en diskusprolaps i 2014, red.), og da han skulle tilbage på scenen, var der lidt tvivl om, hvorvidt han stadig kunne klare rytmeguitaren alene,« fortæller Jørn om baggrunden for sin relativt nye rolle som guitarist i bandet.

Mere tyngde i musikken

»Jeg har siddet og spillet sammen med ham i tourbussen i mange år, og vi blev enige om, at jeg skulle gå med i øvelokalet og spille rytmeguitar og lægge nogle kor inden vinterturen 2015 – bare for en sikkerheds skyld. Hvis vi nu fik brug for det.«

Alle, der har hørt Larsen siden både Jeppesen og den relativt nye trommeslager Jens Langhorn tiltrådte i Kjukken, vil kunne nikke genkendende til, at bandet har fået en del mere tyngde.

»Ja, så blev jeg rytmeguitarist i Kjukken også – og dét er rigtig hyggeligt,« griner Jørn Jeppesen.

Det har efterhånden været et langt ridt med ét af Danmarks mest populære band. Der er selvsagt fulgt mange store oplevelser med – også for ’Den spillende manager’.

»Kim bliver ved, til han ikke KAN mere – det er jeg ikke i tvivl om,« siger impresarioen.

»Han lever jo af sin hobby, som er at skrive de sange og så komme ud at spille dem. Han sidder stadigvæk hver nat derhjemme og skriver sange – alt fra færdige sange til bidder af musik hist og hér.«